Oholost je grijeh, a ne vrlina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S velikim brojem vjernika iz mnogih istarskih župa, ali i turista iz raznih zemalja biskup Porečki i pulski, mons. Dražen Kutleša, svečanom je misom proslavio blagdan Uznesenja Marijina ili Veliku Gospu. Biskup je u homiliji podsjetio kako se danas slavi uznesenje Blažene Djevice Marije koja je dušom i tijelom uznesena u Nebo. To je crkvena dogma i jedna od najstarijih vjerskih istina, koja svjedoči o jednoj običnoj ženi koja je svojim djelom i životom zaslužila postići nešto tako veliko.

"Toga se danas sjećamo", rekao je biskup, dodajući: "Koliki su velikani prošli kroz povijest, o kojima smo toliko punio čuli i učili u povijesnim knjigama. Ti velikani obično su ljudi koji su vodili puno ratova i mnoge pobili. Imamo osjećaj da, što je više poubijao i činio zla da postaje značajnija i veća osoba i što je drugima nanio više patnje mi o njemu više učimo".

S druge strane biskup postavlja, jednu djevojku, ženu, majku, Mariju, koja je kao i svaka majka najvoljenija osoba u zemaljskom okuženju. Svatko kad dolazi svojoj zemaljskoj majci donosi posebne osjećaje. Osjećaje zahvalnosti zbog svega onoga što je ta osoba napravila za drugu osobu koju je rodila, odgojila i cijeli je život dala za to svoje dijete.

"Tako je i Marija, kao majka sve učinila za svoje dijete, sina Isusa Krista", istako je biskup Kutleša. Događa se, nastavio je, da ljudi, kao djeca zaboravljaju svoju zemaljsku i nebesku majku. Razočaraju ih. To se, kaže, događa zbog nepovjerenja u drugu osobu.

"Upitajmo se kakav odnos imamo prema svojim majkama, svojim roditeljima, ali i prema svojoj nebeskoj majci, koje se sjećamo samo kada dođemo u probleme i tražimo njenu zaštitu. Bolje ikada nego nikada", poručio je biskup vjernicima. Referirajući se na čitanje iz Evanđelja, dodao je kako Marija od nas traži da odbacimo oholost, a to je grijeh koji se pobjeđuje poniznošću.

"Danas živimo u svijetu koji upravio taj grijeh smatra najvećom vrednotom. Pogledamo li medije, uočavamo da svi, a pogotovo oni koji s bave politikom najviše govore o sebi. O tomu, kako su vrijedni, pametni i pošteni. Svatko govori o sebi, a nitko dugoga ne želi pohvaliti. Time hrane svoju oholost, ali nama Blažena Djevica Marija mora biti uzor i putokaz kako tu svoju oholost možemo pobijediti", rekao je biskup okupljenima u porečkoj prvostolnici. Današnje Evanđelje kaže: "Silne zbaci s prijestolja, a ponizne uzvisi".

Stoga je biskup Kutleša podsjetio da smo svi jednaki pred Bogom i zato je pozivao da se svakog čovjeka u društvu poštuje kao brata, jer, napomenu je:

"Stvoreni smo od jednog te istog Boga. Moramo poštivati sve ljude bez obzira na vjeru, rasu ili naciju, jednostavno moramo poštivati čovjeka, Božje i ljudsko biće, koje živi na Zemlji. I nitko od nikoga nije viši i važniji u bilo kojem smislu". Danas živimo u vremenu u kojem smo okrenuti prema stvaranju i zgrtanju materijalnog bogatstva. "Svi ga zgrćemo kao da nikada s ovog svijeta nećemo otići. Što više bogatstva imamo, to ga još više želimo", naglašava biskup Kutleša koji smatra kako je to ovisnost kao i svaka druga. Nažalost, čovjekovo srce nikada nije zadovoljno, ali Blažena Djevica Marija poručuje da smo ovdje, na Zemlji samo određeno vrijeme koje treba provesti u poniznosti i jednostavnosti, jer će doći čas kada ćemo sve stečeno i sakupljeno ostaviti i otići, a da ništa nismo pripremili za onaj svijet.

"Razborit je onaj čovjek koji zna staviti mjeru između materijalnog i duhovnog. Ako čovjek stavi taj balans živjet će sretan. Blažena Djevica Marija je to znala i zato nam je uzor, i zato od nje potražimo pomoć da nam dade snage da toga oslobodimo", zaključio je biskup Kutleša svoju propovijed na svečanoj misu u porečkoj katedrali u povodu velikog kršćanskog blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije. (M. RIMANIĆ, snimio M. MIJOŠEK)

 


Podijeli: Facebook Twiter