Ohio: Prevarantu Raguzu 14 godina zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši direktor Hrvatske federalne kreditne zadruge Svetog Pavla iz Eastlakea u Ohiu, američki Hrvat Anthony Raguz osuđen je na 14 godina zatvora zbog jedne od najvećih prijevara u povijesti američkih kreditnih zadruga teške 71,5 milijuna dolara. Taj novac, prema presudi suda u Clevelandu koji ga je proglasio krivim, mora i vratiti štedišama zadruge - mahom Hrvatima koji žive u Americi.

Raguz je krivnju priznao još u rujnu 2011. godine, potvrdivši da je od 2000. do 2010. godine odobrio više od tisuću rizičnih kredita u iznosu od 70 milijuna dolara za više od 300 klijenata zadruge. Naime, kako je sam opisao, većina tih klijenata nisu bili kreditno sposobni, a u više je slučajeva primio i mito da bi odobrio kredit. Radilo se o ukupno milijun dolara mita.

- Kockao sam se s novcem ostalih ljudi da bih nadoknadio štetu učinjenu ovim lošim kreditima, no na kraju, kada sam razotkriven, pokušao sam učiniti sve što je bilo u mojoj moći da se iskupim, pravdao se Raguz u pismu upućenom sudu. Pristao je i surađivati s istražiteljima te je prokazao još dvadesetak osoba upletenih u razne bankovne malverzacije.

U presudi je Raguz opisan kao osoba koja u sebi objedinjuje "Dr. Jekylla i Mr. Hydea" jer je jedan Raguž godinama činio ova kaznena djela, a potpuno druga osoba bio je u svojoj obitelji koja nije ni znala čime se sve bavio. (A. R. K./NL)


Podijeli: Facebook Twiter