Oh, yeah! - duhoviti likovni komentari Davora Gopca

"Nocturno I", akrilik na lesonitu
"Nocturno I", akrilik na lesonitu

Retrospektivna izložba slika frontmana grupe Psihomodo pop Davora Gopca pod nazivom "Oh, yeah!" postavljena je danas u holu pazinskog Spomen doma.

Izloženo je 16 kombiniranih radova nastalih u posljednjih 20-ak godina, i to u stilu likovnog pravca koji sam autor naziva "novi pop". Uzori su mu doajen popularne umjetnosti i pop arta Andy Warhol te slavni američki crtač Walt Disney, kaže sam autor, a mi bismo podvukli određenu sličnost sa stripovskim radovima Vinkovčanina Dubravka Matakovića koji je doduše u svom izričaju umnogome brutalniji, čega kod Gopca nema. Prvu samostalnu izložbu Gobac je imao 1998. godine u Klovićevim dvorima, a nakon toga izlaže u muzejima, knjižnicama i klubovima diljem Hrvatske. Do sada je imao 30-ak samostalnih izložbi.

Gobac stvara u kombiniranim tehnikama, akrilu, flomasteru, a slika na platnu, kartonu, drvu i limu. Radovi izloženi u Pazinu nose nazive "El Diablo", "Spoznaja", "Gitarist", "E", "Oblakoderi", "Telefon", "Oblakoman", "Space tea", "Hrvatski trip", "Skijaš", "Nocturno I", "Vodenjak", "Rodjak", "Poroci", "Zmaj s walkmanom" i "Mind surfer". Autor svoje slike ne prodaje, već ih eventualno poklanja samo dobrim prijateljima.

- Duhovit i prije svega provokativan stil grupe Psihomodo pop, za koji je najvećim dijelom autorski zaslužan upravo Davor Gobac, odražava se i u njegovim likovnim radovima. Tematski ga zaokupljaju groteskne pojave našega društvenog okruženja u obliku karikiranih likova aktualno vladajućeg poluurbanog folklora, koji dominira svim tiskanim i elektronskim medijima našega doba. Navalu grubosti, surovosti i agresivnosti Gobac komentira na svojim slikama upotrebom poznatih ikonografskih elemenata i snažnim bojama uokvirenim crnim crtovljem, kaže Sanja Škrgatić  u likovnom prikazu izložbe. Izložba je otvorena do 18 veljače. (Napisao i snimio A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter