Ogromni zrakoplov uspio poletjeti s prekratke piste

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ogromni teretni zrakoplov, koji je u srijedu promašio pravi aerodrom i kasno navečer sletio u pogrešnu zračnu luku u Wichiti u Kansasu - onu koja ne prima takve "zvijeri" od zrakoplova - poletio je u četvrtak s puno kraće piste nego što mu obično treba, prenose lokalni mediji.

Zrakoplov, koji je u srijedu poletio iz njujorške međunarodne zračne luke John F. Kennedy i trebao sletjeti u zrakoplovnu bazu McConnell, promašio je oznake za otprilike 19 kilometara.

Umjesto da je sletio na vojni aerodrom na jugoistočnoj strani Wichite, on se spustio u puno manju zračnu luku James Jabara na sjeveroistočnoj strani koja nema kontrolni toranj i ne prima jumbo jet.

Atlas Air 747 Dreamlifter je modificirani putnički zrakoplov 747-400 koji može prenijeti više tereta po volumenu od i jednog drugog zrakoplova na svijetu. Kada je sasvim pun treba mu pista od 2,8 kilometara, a pista u zračnoj luci u kojoj se nalazi je dugačka 1,8 kilometara.

Glasnogovornica aerodromske uprave Valerie Wise uoči polijetanja izjavila je da će zrakoplov poletjeti s kraće piste zbog dobrih vremenskih uvjeta i činjenice da je potrošio veliki dio goriva, što znači da je sada lakši. "Inženjeri su cijelu noć radili izračune", dodala je.

Zrakoplov napunjen teretom za Boeing u vlasništvu je Boeinga, a njime upravlja Atlas Air, rekla je glasnogovornica Atlasa Bonnie Rodney. Također je kazala da je započela istraga o tome kako je zrakoplov sletio u pogrešnu zračnu luku.

Zrakoplov je nekoliko minuta nakon polijetanja uspješno sletio, no ovoga puta na svoje pravo odredište - vojnu bazu McConnell. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter