Ograničeni kapaciteti za preradu usporavaju berbu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koncem srpnja počela je berba i prerada rajčice sa polja u okolici Umaga, ali i na drugim područjima. Podravka je ove godine ugovorila proizvodnju sa tridesetak kooperanata na čijih je oko 200 hektara polja zasađeno 4,3 milijuna sadnica nekoliko sorti rajčice za preradu. Sa polja u okolici Umaga, gdje je najviše kooperanata, te u okolici Poreča, Rovinja i Pule, očekuje se urod od oko 12.000 tona rajčice, što je nešto više nego lani. Pred Podravkinom Tvornicom za preradu povrća u Umagu, jedinom takve vrste u Hrvatskoj, ovih su dana velike gužve.

Vrućine su ubrzale zrenje rajčice, proizvođači je moraju brati, ali su kapaciteti Tvornice u Umagu ograničeni na maksimalnih 300 tona dnevno, u najboljim uvjetima. Ipak, nije sve idealno, događaju se i kvarovi, s njima i zastoji, jer se radi neprekidno, pa i praznicima. Bilo je planirano da berba i prerada bude gotova za mjesec i pol dana, ali će taj rok biti teško dostići. Potvrđuje to i predsjednik Udruge proizvođača rajčice "Pomidor" Dario Makovac, koji se

proizvodnjom rajčice za preradu bavi od 1996. godine i od tada sve radi u suradnji s Podravkom.

Posebna godina

- Sve je dobro dok ne dođe berba i ponovo se ne pokaže usko grlo pogona u Umagu, za što već godinama znamo. Nažalost, ove godine posljedice mogu biti veće jer rajčica brzo zrije i propada, odnosno trune na poljima, pa je sigurno da nećemo ostvariti ni očekivanu količinu, ni kvalitetu. Radnici u tvornici rade stalno, svi su kapaciteti uključeni, ali uvijek se nešto dogodi, tako da će biti i ove godine poteškoća, kaže Makovac.

Isporučena rajčica mora se odmah preraditi, pa je Podravka s kooperantima napravila plan isporuke kako ne bi dolazilo do zagušenja. Sađene su i različite sorte rajčice kako bi dozrijevanje i berba bili postupni, ali vrijeme je mnogo toga poremetilo.

- Da, neke kasnije sorte naveliko zriju i moramo ih brati. Nekada smo znali da takve sorte dozrijevaju početkom rujna, ali nisu više ljeta kao nekada da se to može planirati. Ova je godina posebna. S druge strane, godinama znamo za probleme u pogonima za preradu u Umagu, sa malim kapacitetima. Kad je prvi kombajn došao na naša polja već su se tada osjetili prvi problemi. A sada svi imamo svoje kombajne koji beru brzo. Nekoliko godina se govorilo o opstanku tvornice, te da će preseliti iz grada, da će se graditi nova, godine su prolazile, nije se ništa promijenilo. Teško je sada sve uskladiti da budemo svi zadovoljni. Gužva je pred tvornicom, ima i nervoze, ali moramo se prilagoditi, kaže Stjepan Majkovica koji ove godine očekuje prinos između 800 i 900 tona. Tjedno može, prema planu, isporučiti stotinjak tona, a dnevno može ubrati dva puta više. Samo taj podatak govori o nasušnoj potrebi proširivanja kapaciteta, odnosno gradnje nove tvornice. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter