Ogranicava se tjedno poskupljenje goriva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici Vlade RH na sastanku su iznijeli sve što je dosad ucinjeno i što još treba uciniti da bi se mogao implementirati sustav naplate plavog dizela putem tzv. pametnih kartica. Istaknuto je da su ispunjene sve zakonske pretpostavke za primjenu ovog modela i da je pri kraju izrada registra korisnika potpore za plavi dizel, piše Business.hr.

Do pocetka primjene ovog sustava potrebno je izraditi pametne kartice, softver, dogovoriti lokaciju na kojoj ce se sustav nalaziti te raspraviti i uskladiti model sa svim tvrtkama koje prodaju naftne derivate u RH, stoji u priopcenju. Nositelji ovih aktivnosti su ministarstva financija te poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, a rok za implementaciju sustava je 1. sijecnja 2010. godine.

Ministarstvo gospodarstva pripremit ce i izmjene i dopune pravilnika o utvrdivanju cijena naftnih derivata kojim ce se stvoriti uvjeti te ce se propisati sedmodnevno odredivanje cijena naftnih derivata, s time da se maloprodajne cijene nece moci mijenjati više od 3,5 posto, stoji u Vladinom priopcenju.

Ako, sukladno važecoj formuli, dode do smanjenja/povecanja cijena naftnih derivata za više od 3,5 posto, cijena ce se promijeniti za 3,5 posto, a razlika ce se razdijeliti u narednim obracunskim razdobljima.

Što se tice prijedloga o razlicitim cijenama naftnih derivata na razlicitim lokacijama, on kod Vlade nije prošao.

U priopcenju se navodi da predloženi model nije prihvatljiv te ce se nastaviti razgovori da bi se pronašao model koji bi, sukladno najboljoj praksi europskih zemalja, osigurao niže cijene naftnih derivata u manje razvijenim dijelovima zemlje, a uvažavajuci tržišne okolnosti i socijalne prilike na odredenim mikrolokacijama.


Podijeli: Facebook Twiter