O'Gradyju prijeti oduzimanje olimpijskih odličja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Australskom biciklistu Stuartu O'Gradyju (39), koji je odlučio završiti karijeru po završetku ovogodišnjeg "Tour de Francea" u nedjelju, mogle bi biti oduzete sve olimpijske medalje koje je osvojio tijekom karijere zbog priznanja kako je koristio doping tijekom "Toura" 1998.

O'Grady je u intervjuu objavljenom u srijedu priznao kako je u vrijeme "Toura" 1998. koristio krvni doping (EPO). To priznanje uslijedilo je nakon što ga je istražna komisija u Francuskoj koja se bavi biciklističkim aferama na "Touru" 1998. apostrofirala kao jednog od "sumnjivaca".

"To je tužno, jer Stuart neće ostati zapamćen kao fantastični natjecatelj kao što smo svi mislili već kao sportaš koji je podlegao napastima dopinga kako bi pobijedio svoje suparnike. Što se tiče njegovih medalja, odluku će donijeti Međunarodni biciklistički savez koji će potom obavijestiti Međunarodni olimpijski odbor", kazao je glasnogovornik Australskog olimpijskog odbora (AOC) Mike Tancred.

O'Grady je tijekom svoje dugačke karijere, koja je započela još na OI 1992. u Barceloni ukupno osvojio četiri olimpijske medalje, sve na pisti. U Barceloni je bio dijelom australske reprezentacije koja je osvojila srebro u dohvatnoj utrci, u Atlanti 1996. je u istoj disciplini osvojio broncu, te je tomu pridodao i broncu u utrci na bodove, da bi 2004. u Ateni osvojio zlato u madisonu.

Imao je i uspješnu karijeru u cestovnom biciklizmu, ovogodišnji "Tour" bio mu je 17. u karijeri čime se izjednačio s Amerikancem Georgeo Hincapiem na prvom mjestu po broju nastupa na najvećoj svjetskoj biciklističkoj utrci. Bio je nositelj "žute" majice, te je ostvario dvije pojedinačne etapne pobjede i dvije etapne pobjede u momčadskom kronometru na "Touru". Usto je 2007. godine bio pobjednik najveće jednodnevne biciklističke utrke, Paris-Roubaixa. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter