Ogradizacija Picala posljedica i grešaka u pretvorbi

Ilustracija (M. MIJOŠEK/arhiva)
Ilustracija (M. MIJOŠEK/arhiva)

Iako je prošlo više od dva desetljeća, ondašnja katastrofalna pretvorba ugostiteljsko-turističkih društvenih poduzeća, osobito kad je riječ o unosu ili ne unosu zemljišta u kapital nove tvrtke, i danas dolazi na naplatu. Vidi se to na primjeru porečke hotelske kuće Riviera Adria koja je nedavno krenula ograđivati dio svog zemljišnog vlasništva na Picalu, gradskoj kupališnoj zoni Poreča.

Do ograđivanja je, doduše, došlo iz inata uvrijeđene strine - Riviera, naime, nije dobila koncesiju na pomorsko dobro (plažu) iako većina kupača na njoj dolazi iz njezinih hotela i apartmana u neposrednom zaleđu.

Vjerojatno se Rivierina uprava u kandidaturi za dobivanje koncesije bahatila i ponudila nisku zakupninu, računajući da je ta plaža "njezina", da je u nju kroz desetljeća ulagala milijune kuna, da je, naposljetku, dala i 150 tisuća kuna za posljednju izbornu kampanju IDS-a... No, IDS-ov je župan i dojučerašnji predsjednik stranke Nino Jakovčić, uz blagoslov Županijske skupštine, plažu na porečkom Picalu dodijelio tvrtki stranačkog simpatizera iz Pule (!?), koji je, pazi sad!, osobno sufinancirao IDS.

Suludo je da je koncesiju dobio na čak 20 godina (!) i da u tom postupku nema instituta prava prvokupa koji bi dotadašnjem korisniku omogućio da, ako želi, zadrži zakup uz najbolje postignute uvjete.

Vjerojatno će oko ograda Rivierina uprava malo popustiti (prošlog se tjedna sastala s gradonačelnikom i građanskim aktivistima, pregovori su u tijeku) i ostaviti šire prolaze, ali ključno je da veći dio tog zemljišta njoj i nije trebao ući u pretvorbeni kapital.

Naime, te su površine nesrazmjerne načelu da u temeljni kapital pretvorenih ugostiteljsko-turističkih poduzeća ulazi samo zemljište koje služi redovnoj upotrebi objekata. Međutim, u Rivierinom slučaju imamo čak takve paradoksalne primjere da joj je u temeljni kapital na nekim lokacijama ušao i dio - pomorskog dobra. (G. PRODAN)

Građani ponovili - ograde moraju pasti

Ogradizacija plaže na Picalu bila je tema nedavnog sastanka u gradskoj upravi na kojem su se okupili porečki gradonačelnik Edi Štifanić, predsjednik Uprave Riviere Adrije Edi Černjul i četiri predstavnice građanske inicijative OKUP, koja je na svom Facebook profilu pokrenula on-line peticiju za Pical bez ograda.

Iz OKUP-a ističu da su zadovoljni otvorenim prostorom za dijalog i suradnju te da je u pozitivnoj atmosferi sastanka prepoznata želja građana za donošenjem odluka koje utječu na kvalitetu življenja. Također, sudionici sastanka obišli su cijelu dionicu šetnice na kojoj su postavljene ograde.

Predstavnice OKUP-a iznijele su konkretne zahtjeve građana, koji imaju zajednički nazivnik - uklanjanje ograda i stupića. Edi Černjul obećao je sa svojim kolegama raspraviti o zahtjevima OKUP-a te u razumnom roku dogovoriti ponovni sastanak, na kojem će iznijeti svoje zaključke.

Dodajmo i da je, po zadnjim informacijama, online peticija protiv ogradizacije Picala premašila tisuću potpisa. (V. HABEREITER)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter