Ograđivanje Marlere: Svi mogu ući, ali bez auta i quada

Svjetionik na Marleri iznajmljuje se turistima (M. ANGELINI)
Svjetionik na Marleri iznajmljuje se turistima (M. ANGELINI)

"Nismo nikome zabranili prolaz, ogradili smo Puntu Grkovu samo za motorna vozila. Tri su prolaza uz kapije koji se niti ne mogu zaključati, a namijenjeni su pješacima, biciklistima, invalidskim i dječjim kolicima. Tko želi na more može proći, ali ne s automobilom", rekao je Aleksandar Bašić-Palković, direktor Agroprodukta na žalbe Ližnjanaca da je ta firma ogradila obalu na krajnjem istoku poluotoka Marlera kod Ližnjana. Doista, uz dvije velike kapije pod ključem nalaze se i manji metalni portuni koje treba samo gurnuti rukom da bi ih otvorili.

Održavaju i put

Na Punti Grkovi ili Punti Greki Agroprodukt ima 18 hektara državnog zemljišta u najmu. Obrađuju površinu od 14 hektara na kojoj se nalazi reprezentativni vinograd i polja ozimog ječma, ali, kako kaže Bašić -Palković, održavaju i cjelokupnu površinu rta. Na toj je lokaciji i austrougarski svjetionik kao i kanalizacijski morski ispust kojim upravlja medulinski Albanež.

- Cijeli se rt može pješke obići za manje od 15 minuta. Od kapije do svjetionika po dužini je 650 metara, po širini ima 300 metara. To zaista nije problem za propješačiti i ne mora se svuda ići autom. A sve to ne bi radili da nismo imali problema. S autima su nam vozili preko njiva, ulazili su nam s quadovima u vinograd. Vozila bi zakrčila putove, vinograd bi ljeti bio prašnjav od silnog prometa. Plaćamo koncesiju i sve uredno podmirujemo. Održavamo i put preko Marlere koji najmanje mi koristimo, a najviše poljoprivrednici iz Ližnjana i turisti. Sad se pokaže problem kada onemogućimo ulaz vozilima na manji dio Marlere gdje štitimo svoju proizvodnju. Čak smo proširili i punkt kod kapije da se mogu parkirati automobili. Ključeve za kapije za prolaz auta imaju i korisnici svjetionika, Albanež, Općina Ližnjan i tvrtka koja jedina ima privatno zemljište na ovom djelu, kaže Bašić-Palković. Navodi da je na tom zemljištu, do kojeg se dolazi preko bivše vojne zone, Agroprodukt prisutan već 50 godina, te da je ograda podignuta na mjestu prethodne. Ova nova postavljena je pred ljeto, a metalne kapije montirane su pred ovogodišnju berbu.

- To je tzv. farma ograda, od mekane žice, kroz koju mogu proći zec, lisica, sva sitna divljač bez opasnosti da se udavi. A ako i vepar baš želi u naš vinograd, neka gurne kapiju za pješake i prođe. Nikome nije zabranjeno, rezolutan je Bašić-Palković.

Psihološka barijera

No, neki Ližnjanci ne slažu se s time. Patrik Sever navodi da je ta barijera psihološka i da turisti, kada vide ogradu, ne žele dalje.

- Ovome pristupam kao član turističkog vijeća Općine Ližnjan, kao privatni iznajmljivač, ali prvenstveno kao Ližnjanac. Kada netko iz kulturnog svijeta dođe i vidi ogradu on dalje neće proći. Godinama je to bila zabranjena zona, ima tu i puno neriješenih parcela mještana kojima je otuđeno zemljište u doba Jugoslavije i sada, kad je ta oduzeta zemlja dana nekome na upravljanje, a ljudi su se priviknuli da mogu slobodno dolaziti na more, ponovno se brani slobodan pristup. To ipak izaziva gorčinu, kaže Sever.

Ipak, tehnički se o zabrani pristupa i ne može govoriti.

- Da, ali nije zgodno da turisti nose gomilu stvari za more kilometar i pol daleko. Ne osporavam pravo Agroproduktu da zaštiti svoju imovinu kao i da se zaštiti privatnost turista na svjetioniku u najmu poduzetnika iz Ližnjana. Ali obje strane su imale i imaju mogućnost zaštititi prilaze imovini i posjedu na drugačiji način. Da postave ogradu uz sam vinograd i postave kapije na putovima koji su na samom početku imovine koju koriste, rekao je Sever.

Na ogradu pak blagonaklono gleda medulinski Albanež.

- Imali smo neugodnih iskustava. Prije nekoliko mjeseci pokrali su nam novu ogradu oko ispusta. Izrezali su je i odnijeli, kao i metalnu kapiju. Meni ova Agroproduktova ograda ne smeta, imamo ključ i neometani prolaz. Nismo sudjelovali u njenom podizanju, ali sigurno ne žalimo zato što je postavljena, rekao je ukratko Edo Krajcar, direktor medulinskog Albaneža.

Svjetioničarima odgovara

I Slaven Maretić, koji u koncesiji drži stari Plovputov svjetionik te ga iznajmljuje turistima, navodi da je bilo dosta neugodnosti prije postavljanja ograde.

- Dolazili su turisti s autima do objekta, pristup bi zakrčili autima, ulazili bi u svjetionik i na terasu, ometali goste. Stizale su tu i cijele ture s quadovima, organizirano, a bilo je i noćnih posjetitelja koji bi se parkirali u blizini i puštali muziku cijelu noć. Jedno s drugim ne ide, rekao je Maretić.

- Zanimljivo je da se neki pozivaju na dobrobit mještana, kao da mi radimo na njihovu štetu. Tu na Marleri podigli smo najljepši vinograd na obali, a naše vino, brand Punta Greka zastupljeno je u svim boljim restoranima Hrvatske. Isto tako je i s vinom Montiron, koje također nosi naziv po lokaciji na području općine Ližnjan. To je direktna promocija općine. Na ližnjanskom području obrađujemo barem 32 hektara, zapošljavamo domaće ljude, uređujemo putove koji su javni. I što? Sada bi trebali još i da pustimo da nam s automobilima gaze pšenicu i quadom ruju vinograd, retorički zaključuje Bašić-Palković. (Zvjezdan STRAHINJA, snimio Manuel ANGELINI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter