Ograde proglašene istarskim najagroturizmom

Obitelj Šajina sa zasluženom nagradom (D. ŠIŠOVIĆ)
Obitelj Šajina sa zasluženom nagradom (D. ŠIŠOVIĆ)

Agroturizam Ograde obitelji Šajina u Katunu Lindarskom proglašen je najagroturizmom prema glasovima posjetitelja koji su koristili on-line rezervacije na nedavnim Danima otvorenih vrata agroturizama Istre koje je organizirala Agencija za ruralni razvoj Istre. Rezime ovogodišnjih, četvrtih Dana otvorenih vrata, dodjela priznanja obitelji Šajina i promocija dokumentarnog filma o agroturizmima Istre, Baranje i Konavala poslužili su kao povod da se u agroturizmu Ograde okupe predstavnici svih jedanaest domaćinstava okupljenih u ovoj akciji, uz predstavnike AZRRI-ja i županijskog Odjela za poljoprivredu.

Prema podacima prikupljenima s terena, ocjenjuje se da su Dani otvorenih vrata agroturizama Istre bili izuzetno uspješni. Rezervacije u sva tri raspoloživa termina svake od četiriju nedjelja u studenom bile su popunjene, bilo je i prekobrojnih gostiju koji su strpljivo čekali da se i za njih oslobodi mjesto, pa se procjenjuje da je posjetitelja u svih jedanaest agroturizama bilo ukupno više od sedam tisuća. Online rezervacije koristilo je 20 posto više gostiju nego lani, tako da je preko AZRRI-jeve web-aplikacije oko 2.500 posjetitelja rezerviralo i unaprijed platilo svoj dolazak.

Gosti su dolazili iz cijele Istre, drugih krajeva Hrvatske, Slovenije i Italije. U prihvatu i usluživanju gostiju sudjelovalo je ukupno stotinjak ljudi, članova užih i širih obitelji vlasnika agroturizama, a kad se pokušalo izračunati koliko je namirnica utrošeno tijekom Dana otvorenih vrata, iz nepotpunih podataka došlo se do procjena o 500 kilograma kapuza, 310 kila krumpira, 670 kilograma tjestenine u raznim oblicima, 370 kila govedine, 160 kila kobasica, 60 kila žlomprta, 4 cijele svinje, 32 peteha, 10 srnjaka, 14 kozlića i još koječega. (D. ŠIŠOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter