Ograda na plaži "zbog sigurnosti"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turisticko naselje Rezidencija Skiper iz Albera kod Savudrije je iz sigurnosnih razloga postavilo ogradu na plaži na kojoj imaju koncesiju, prema rijecima njezina direktora Lovre Celija Cege.

"Tocno je da je na istocnom dijelu plaže postavljena ograda. Razlog tome je visinska razlika izmedu plažnog platoa i stijene koja prelazi 80 centimetara te predstavlja opasnost za kupace, a narocito za djecu. Pristup do plaže je omogucen svima sa svih ostalih strana, ukljucujuci, naravno, i podrucje Rezidencije Skiper, kroz koju je prolaz slobodan i koja je otvorena za sve", piše u odgovoru Celija Cege na naš upit zašto su postavili visoku ogradu s obzirom na to da se radi o pomorskom dobru do kojeg po zakonu ima pravo pristupa svaki gradanin.

O uzurpaciji pomorskog dobra na podrucju Savudrije nedavno smo pisali na poziv tamošnjih gradana koji su ogorceni postupcima posebno velikih tvrtki poput Istraturista, koji godinama pokušava u kampu Pineta žicanom ogradom blokirati prolaz šetnicom pored svjetionika. Mještani su tu ogradu skinuli i najavili da ce to uciniti svaki put ako se opet bude pojavila.

Pokazali su nam plažu u Skiperu te niz primjera bespravne gradnje na pomorskom dobru ispod vikendica u Crvenom Vrhu. Tamošnji stanari, mahom stranci, privatizirali su plaže ispod svojih kuca na kojima su u stijenama izgradili stepenice, platoe za suncanje, molove, spremišta za plovila, bazene i još štošta.

Zahvaljujuci pisanju Glasa Istre gradevinska inspekcija izašla je na teren i najavila obracun s tom divljom gradnjom, koja se prostire u dužini od gotovo dva kilometra.


Podijeli: Facebook Twiter