Ogorceni Uljanikovi vatrogasci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vatrogasci Brodogradilišta Uljanik nezadovoljni su što vec godinama moraju raditi prekovremeno 70 i više sati mjesecno i sve to za mizernu placu od 4.500 kuna. Rade 12 sati nakon cega su 24 sata slobodni, što gomila velik broj prekovremenih sati. Takve smjene trebale bi se izmjenjivati s 12 sati rada, nakon cega slijedi 48 sati slobodnih. Umjesto u tri smjene rad bi se trebao odvijati u cetiri, kako je zakonski i propisano. Za to bi trebalo uposliti još jednu smjenu da ne bi i dalje mjesecno odradivali 240 do 252 radnih sati.

Pri tom prozivaju bivšeg i sadašnjeg direktora Zajednickih poslova, ali i sindikate,koji prema njima ili ne žele, ili pak ne smiju reagirati zbog pritiska poslodavca. "Sve nam ovo namece pitanje je li moguce da se u državnim firmama radi izvan svih propisa i pravila, a da se nitko ne osvrne na radnika koji je u cijeloj prici ozbiljno oštecen" smatraju vatrogasci.

Glavni povjerenik sindikata metalaca u Uljaniku ?ino Šverko veli da nije tocno da se sindikati boje jer o problemu vatrogasaca govore vec deset godina, ali rješenja su do sada izostala.

- Predlagali smo vatrogascima da se obrate inspekciji rada ako smatraju da je njihov rad izvan zakonskih normi, ali cini se da je to nekima bila preoštra mjera. Sve te godine pokušavamo nametnuti poslodavcu da uposli još jednu smjenu vatrogasaca. Do sada su odgovarali da ce prije uposliti vanjski servis - zaštitare i vatrogasce izvan Uljanika jer im je to jeftinije. Ipak, na skupu radnika Zajednickih poslova, održanom u utorak, poslodavac je najavio da ce uposliti još dva vatrogasca, što ce omoguciti bolju organizaciju rada, doznajemo od Šverka. On naglašava da su vatrogasci potplaceni za svoj rad, koji u slucaju požara donosi velike opasnosti. Sindikati vec dugo predlažu promjene u kolektivnom ugovoru prema kojima bi se rad vatrogasaca smatrao smjenskim radom i tako barem ostvario dodatak. Iste probleme imaju i portiri.

Rajko Kutlaca, glavni povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera zacudio se da su vatrogasci reagirali baš sada kada je rješenje na pomolu. Rješenje se mora naci s poslodavcem, a sindikati su nedavno pokrenuli postupak preko Radnickog vijeca, doznajemo od Kutlace.


Podijeli: Facebook Twiter