Ogorčeni stanari: Ovdje se ne može više živjeti!

Kamioni se jedva mimoilaze u uskoj ulici
Kamioni se jedva mimoilaze u uskoj ulici

Gomila prašine kojoj su u posljednjih nekoliko mjeseci svakodnevno izloženi te veliki broj kamiona koji jure uskom i neuređenom ulicom bez nogostupa i javne rasvjete primorali su žitelje Labinske ulice u industrijskom dijelu grada na konkretne akcije. Kako su nam ispričali gotovo u riječ isto, u svakoj kući - a u naselju ih ima 50-ak što starih i po 50 godina, što novogradnji - ima bar jedna osoba koja boluje od teške bolesti. Je li tome razlog upravo razna prašina, ne znaju, ali cjelokupno stanje ih zabrinjava.

Gomila pijeska u dvorištu

Ističu nam ponajprije veliki problem koji imaju zbog kamiona. Iako su svjesni da su na rubu industrijske zone kažu da je problem intenziviran posljednjih mjeseci, nakon otvaranja odlagališta građevinskog materijala. No, ovdje su još i asfaltna baza, aktivan kamenolom i prodaja građevinskog materijala…

- Evo, pogledajte, i uvjerite se i sami. Tu se od prašine ne da živjeti! Brojni kamioni jure kao ludi. Ne zna se što je gore, kada su puni ili kada se prazni sjure niz ulicu. Morate se doslovno bacati sa strane, a nogostupa nema. Možete ili u nečije dvorište ili između parkiranih automobila ili se snaći na neki drugi način, ali treba bježati kakogod, gotovo u dahu rekao nam je Željko Varga, koji u ovoj ulici živi od '96. godine.

Poseban je problem, kaže, što žive i blizu kamenoloma pa im pucaju kuće, a crjepovi padaju sami od sebe. Iako je do prije godinu dana imao osiguranu kuću, osiguranje mu ne priznaje troškove miniranja pa je odustao. Prije su, ističe, ovdje živjeli pretežno stari ljudi, ali je došlo do smjene generacije pa je sada tu i puno mladih obitelji s djecom te se pita treba li čekati da se dogodi tragedija.

Susjed Boris Nikšić kaže da je ovo naselje sramota za Pulu, jer ne samo da nema nogostupa, a asfalt seže tek dio puta jer se potom nastavlja na bijeli prašnjavi put, već nemaju niti kanalizaciju pa septičke prazne svakih 20-ak dana, a od dvije ulične svjetiljke jedna - ne radi i to baš ona kod željezničke pruge!

- Da ne nabrajamo dalje: nema kanalizacije, nema javne rasvjete, asfalt je derutan, ovdje je i željeznička pruga, kamioni jure gore-dolje kao ludi… Pitanje je dana kada će se nešto dogoditi i zato smo stalno u strahu! Da ovdje živi netko iz vladajuće stranke već bi odavno imali sve što nam treba. Ovako samo čekamo, iz godine u godine, da se nešto i napravi, rekao nam je Nikšić te konstatirao da u međuvremenu uredno plaćaju račune, pa i za gradnju kanalizacijskog sustava, ali uzalud. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter