Ogorceni smo i razocarani!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon odluke da se nogometnim klubovima Žminju i fažanskoj Mladosti uskrati igranje u Trecoj HNL - zapad sljedece sezone, iako su to rezultatom zaslužili, u tim je mjestima zavladao šok i nevjerica. I ne samo kod djelatnika kluba i igraca, nego i kod cjelokupne javnosti.

Mario Milotic, predsjednik Žminja, ne miri se s cinjenicom da su ih nakon dvije godine u Drugoj ligi i 15 godina u saveznim ligama, jednostavno izbacili u županijski rang.



- Ne mogu vjerovati da se to dogodilo - kaže Milotic. - Jednostavno mi nije jasno po kojim smo mi to kriterijima gori od Naprijeda iz Hreljina? Svjesni smo da naš stadion ima odredene nedostatke, ali to su sve sitnice koje se mogu ispraviti do pocetka prvenstva. Zar je moguce da kao razlog navode to što nitko nije docekao komisiju kad je obilazila teren? Pa Žminj je klub koji je dao 11 igraca koji trenutno igraju u prvoj ligi, u Hrvatskoj i u inozemstvu, klub cije su mlade kategorije predstavljale regiju na raznim državnim prvenstvima. Klub je imao nekoliko reprezentativaca u omladinskim pogonima, istice Milotic.

Još vece ogorcenje vlada u Fažani. Mitar Gavocanov, predsjednik Mladosti, nije krio ogromno razocaranje prema nogometnim djelatnicima koji stoje iza ove odluke.



- Sramota, velika sramota, da ne kažem neku goru rijec - krenuo je Gavocanov. - Imam osjecaj da je to sve režirano i da se sve unaprijed znalo. Naravno da cemo uputiti žalbu nadležnim tijelima, ali najprije moramo dobiti nekakav dopis ili rješenje o nezadovoljavanju uvjeta na stadionu. Pitam se, ako je tako, zašto nam to nisu rekli na pocetku prvenstva, pa da ne ulažemo ogroman novac? Kako mogu praviti razliku kad vecina klubova ima jednake uvjete? Ogorcen sam što je komisija za pregled igrališta u Fažanu došla samo dan nakon završetka prvenstva. Nekima su dali i dva tjedna, a nekima su došli doslovno drugi dan, ogorceno govori Gavocanov.

- Nevjerojatna je cinjenica da mi nemamo ni jedan zapisnik o kontroli stadiona da znamo što zapravo nama nedostaje. Kako da uredimo nešto da bi dobili dozvolu za igranje, ako ne znamo što? Imao sam osjecaj da su oni znali da ce nas odbiti i prije nego što su došli u Fažanu. Smatram da bi ljudi koji su sve to smislili, režirali i u konacnici ostvarili, morali slijediti izjavu našeg ministra Jovanovica i pogledati se u ogledalo te pljunuti u ono što vide. Ako uopce imaju morala pogledati se - zakljucio je Gavocanov. (Boris VIDULIN)

BRANKO KAJFEŠ, TAJNIK NS RIJEKA I CLAN KOMISIJE ZA PREGLED IGRALIŠTA:

Žminj je neozbiljan klub


Branko Kajfeš, tajnik Nogometnog središta Rijeka, kao glasnogovornik komisije za kontrolu terena potencijalnih treceligaša i kao sudionik sastanka o formiranju Trece HNL - zapad, pokušao je objasniti zašto su Žminjci i Fažanci otpali, iako rezultatom to nisu zaslužili.

- Iznimno mi je žao sportskih djelatnika u Žminju i Fažani, ali odlucili smo maksimalno poštovati kriterije - kaže Kajfeš.



- Svi su klubovi još na pocetku prvenstva znali da ce doci do formiranja nove lige i da ce se, pored sportskog rezultata, gledati i uvjeti na stadionu. Nažalost, neki to nisu shvatili ozbiljno i sada smo Žminj i Mladost morali maknuti, iako su rezultatom izborili viši rang, a umjesto njih promovirati Novigrad i Jedinstvo Omladinac koji ispunjavaju minimalne uvjete.

Zašto niste došli ponovo u inspekciju u Žminj i Fažanu?

- Što se može promijeniti u tim sredinama? Žminj je od pocetka djelovao kao neozbiljan klub. Docekao nas je jedan covjek koji nam i nije bio od neke koristi, za razliku od nekih mjesta gdje su nas docekale cjelokupne uprave na celu sa nacelnicima. Žminj u tih nekoliko dana sigurno nece srušiti dio škole kako bi dobio potrebnu dužinu igrališta, a fažansko igralište je doslovno u razini mora i vec u jesen kad pocnu kiše sve se slijeva po terenu od kojeg ostane samo blato. Tako je godinama u oba mjesta i sigurno se to nije promijenilo od našeg posljednjeg posjeta, rekao je Kajfeš. (B. V.)


OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.

 


Podijeli: Facebook Twiter