Ogorceni mještani blokirali prilaz Rockwoolu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stotinjak mještana iz okolice Tvornice kamene vune Rockwool blokiralo je u cetvrtak oko 18.30 sati most preko rijeke Raše zatvorivši tako prilaz ulazu u tvornicko dvorište.

Na mostu je ostao kamion koji je vozio sirovinu u tvornicu, a stotinjak metara odatle cetiri kamiona koja su iz suprotnog pravca dolazila natovarena kamenom vunom. Do okupljanja je došlo spontano, zbog opceg nezadovoljstva nerješavanjem problema zraka za kojega gradani tvrde da je onecišcen, a uprava tvornice tvrdi da je prve kvalitete.

Prosvjednici su bili ogorceni i odlucni, ali mirni, pa se tek povremeno cuo pokoji zvižduk. Izmedu njih i tvornice stajalo je pedesetak pripadnika interventne policije, a na licu mjesta se nalazio i nacelnik PU istarske Loris Kozlevac. Gradanima se pridružio nacelnik Picna Ivan Frankovic. Clanovi Akcija mladih i labinske ekološke udruge Pineta bili su prepoznatljivi po crnim majica s napisom "Ubija me Rockwool" i transparentima. Cule su se kritike upucene policiji da štiti tvornicu, a ne gradane.





O dogadaju se oglasila glasnogovornica Rockwoola Andelka Toto Ormuž.

- Cinjenice ukazuju da je vecerašnji prosvjed u cijelosti nezakonit, nedopušten i kao takav je trebao biti zabranjen. Blokadom pristupnog puta do tvornice i javne ceste, Rockwoolu se onemogucava normalno poslovanje, a djelatnicima je sprjecava neometani dolazak i odlazak s radnog mjesta. Na ovaj se nacin ujedno krši i ustavno pravo naših radnika na slobodu rada i slobodu kretanja. O svemu ovomu obavijestili smo i ravnatelja policije Ministarstva unutarnjih poslova, kaže Toto Ormuž i istice da tvrtka ne protivi mirnim zakonitim okupljanjima koji ne nanose štetu radnicima i tvornici.


Podijeli: Facebook Twiter