Ognissanti: Za par dana uklonit cemo azbest

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opasan azbestni otpad, koji je vec duže vrijeme neadekvatno odložen na otvorenom prostoru bivšeg skladišta Mikrosila, odnosno Ytonga na Monte Šerpu u Puli, treba biti sklonjen najkasnije do 15. veljace ove godine.

Prema prijavi Upravnog odjela za prostorno uredenje grada Pule, 10. prosinca 2011. na mjestu odloženog opasnog otpada uvidaj su obavile strucne službe Grada, Županije i Uprave za inspekcijske poslove Odjela inspekcijskog nadzora podrucne jedinice u Pazinu Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva. Utvrdeno je da se uistinu radi o napuštenom opasnom otpadu, zbog cega je nadležna služba resornog ministarstva naložila tvrtki Ognissanti d.o.o., posljednjem pravnom slijedniku tvrtke Mikrosil, a vlasniku predmetne nekretnine, da ukloni sav azbestni otpad, i to najkasnije do sredine veljace ove godine. U rješenju inspekcije Ministarstva stoji i nalog da se sav gradevinski otpad mora ukloniti najkasnije do pocetka lipnja 2012. godine.

Opasni otpad je ondje odbacen prije više godina, o cemu svjedoci korov koji je niknuo na hrpama kvarcnog, odnosno silikatnog pijeska od kojeg se radi staklo i takoder je vrlo opasan element kao i azbest. Ta dva elementa su kancerogena, što potvrduju medicinske dijagnoze i znanstvene analize salonita i azbesta te kremenog pijeska.

Na Monte Šerpu, tik uz obiteljske kuce desetak familija, nalaze se tone i tone tog vrlo opasnog otpada, na što su nam i sami mještani ukazali. Rekli su nam da im se djeca ne igraju u dvorištu, da ne sade voce i povrce te da se ozbiljno boje za svoje zdravlje buduci da žive na svega nekoliko metara od ekološke bombe koja im vec godinama prijeti.

Vlasnik bivšeg skladišta Mikrosila je hrvatska tvrtka s talijanskim kapitalom Ognissanti d.o.o. iz Pule, ciji je vlasnik Guido Ognissanti iz Brescie, koji posjeduje i nekretninu Ytonga uz Pevec na pulskoj obilaznici. U razgovoru s Ognissantijem doznali smo da je tvrtka vec pokrenula proces zbrinjavanja tog opasnog otpada.

- Prostor Mikrosila je bio zatvoren. Postavili smo ograde i portun koji smo lancem zatvorili. Nažalost netko je obio vrata i ušao u naš prostor. Žalosti nas cinjenica što su u naš prostor ušli kamioni i iskrcavali ne samo opasan otpad, vec i asfalt, šutu i drugi gradevinski otpad cije se zbrinjavanje placa. Ocito im je bilo jednostavnije baciti u naše dvorište. No, na stranu to, polovicom prosinca iz Grada su nam poslali rješenje o uklanjanju tog otpada. Vec smo dogovorili s domacom tvrtkom iz Pule zbrinjavanje azbesta i gradevinskog otpada. Sa sigurnošcu mogu reci da ce, cim splasne ta bura, bageri i kamioni cijelo podrucje Mikrosila ocistiti od opasnog otpada i ostalog smeca. Uostalom nama je u interesu cim prije zapoceti s izgradnjom na toj lokaciji, zakljucio je Ognissanti te pojasnio da imaju namjeru graditi poslovno-stambeni objekt.

U pulskom uredu tvrtke Ognissanti rekli su nam da ce nas obavijestiti cim bageri pocnu cistiti. (C. B. GALIC, snimio D. MEMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter