Ogledalce, tko je najljepši na svijetu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kažu da je ljepota u oku promatraca, no nije ju jednostavno definirati. Jedna od takvih definicija, prilicno nejasna, kaže: "Ljepota je fenomen koji se odražava kroz zadovoljstvo percepcijom neke ravnoteže i proporcija odredenog stimulusa". Znaci li to da je mlada djevojka, plave duge kose, plavih ociju i savršenih proporcija - lijepa?

Upravo se takvim pitanjima bavi u posljednje vrijeme medijski eksponirana i kontroverzna dating internetska stranica www.beautifulpeople.com. Kao što sugerira sam naziv stranice, samo lijepi ljudi mogu postati njeni clanovi.

A jeste li dovoljno lijepi, procijenit ce tisuce ostalih clanova na temelju vaše fotografije. Naime, prilikom registriranja potrebno je, uz osobne podatke, priložiti i recentnu fotografiju koju ce postojeci clanovi ocijeniti s: "Da, naravno", "Hmm, da, ok", "Hmm, ne baš" ili "Ne, definitivno ne". Prolaznu ocjenu dobije tek dvadeset posto prijavljenih, a odluka se donosi u roku od 48 sati.

Buduci da se svakodnevno na stranicu prijavljuje na tisuce novih clanova (od kojih vecina bude odbijena jer su "preružni"), vlasnici te stranice nedavno su objavili podatke o strukturi svog clanstva.



Ti podaci, primjerice, pokazuju da su oku najugodniji Norvežani (76 posto prijavljenih postali su clanovi) i Švedani (65 posto je prošlo), dok su na drugom kraju ljestvice Rusi i drugi slavenski narodi, kojih je 1,8 milijuna odbijeno, i to prvenstveno zbog "manjka facijalne harmonije".

U gotovo 90 posto slucajeva odbijeni su pripadnici jaceg spola iz Velike Britanije, dok su svega tri od 20 prijavljenih žena s Otoka primljene u clanstvo. Loše prolaze Njemice i Nijemci, i to zbog toga što na fotografijama izgledaju "preozbiljno".

No, cak i ukoliko udete u ovo lijepo društvo, ne smijete se opustiti. Ukoliko drugi clanovi primijete da ste se u meduvremenu "poružnili", izbacit ce vas iz clanstva. Tako je pocetkom godine gotovo pet tisuca osoba izbaceno jer su se tijekom božicnih i novogodišnjih praznika previše udebljali. Ne mislimo pritom na desetke kilograma više, vec koju kilu.

"Žao nam je što smo ostali bez dijela clanova, no jednostavno postoje visoki standardi ljepote koje moraju svi zadovoljiti. Ukoliko bi oni punašniji ostali clanovi naše stranice, to bi moglo ugroziti njezinu svrhu", kazao je tada Robert Hintze, osnivac stranice. Svim izbrisanim clanovima poslani su e-mailovi s uputama kako smršavjeti i dovesti tijelo ponovno u formu te poziv da se ponovno prijave kada riješe problem viška kilograma.

Stranica trenutno ima oko 360 tisuca clanova, a Hrvata je oko tisucu. Želite li provjeriti jeste li dovoljno lijepi da postanete dio ovog elitnog društva, pripremite dobru fotografiju i utipkajte www.beautifulpeople.com. Ako se usudite.


Podijeli: Facebook Twiter