Oglasili 50 slobodnih radnih mjesta, javila im se cetiri kandidata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prije desetak dana u Glasu Slavonije objavljen je oglas tvrtke Mlinar koja traži više radnika u svojim poslovnicama u Zagrebu, Porecu, Rovinju i Puli. Radi se o cak 50 radnih mjesta od kojih je 30 u Zagrebu i 20 u Istri. U oglasima se traže voditelji prodavaonica, prodavaci te šefovi skladišta i transporta, i to na neodredeno vrijeme.

U trenutku kada je u Hrvatskoj, prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje, nezaposlena 339.061 osoba, ocekivao se velik broj prijava, no na cudenje svih na spomenuti su oglas stigle samo cetiri molbe. Možda razlog leži upravo u tome što bi Slavoncima eventualno preseljenje u Zagreb ili Istru zbog posla donijelo dodatne životne troškove i promijenilo životne navike.

Zašto je oglas objavljen samo u Glasu Slavonije, objasnio nam je direktor Mlinara Marin Picukaric.

- Tijekom veljace, ožujka i travnja objavili smo niz natjecaja za nova radna mjesta u tiskovinama te na specijaliziranim servisima na internetu i putem nekih ispostava Zavoda za zapošljavanje. Radilo se mahom o radnim mjestima prodavacica/prodavaca u pekarskim prodavaonicama, pekara te rukovoditelja pekare, skladišta i transporta. Zaposlenike koje smo tražili željeli smo zapošljavati za stalno, a ne sezonski.

S obzirom na poznate i javno dostupne podatke o broju nezaposlenih u razlicitim regijama, zatekla nas je cinjenica da kroz ovakav sustav oglašavanja slobodnih radnih mjesta ne uspijevamo pronaci adekvatan broj stvarno zainteresiranih kandidata za posao. Dio pristiglih zamolbi bio je uglavnom formalne prirode, a ne rezultat stvarne potrebe za poslom. I do tih smo spoznaja redovito dolazili prilikom razgovora s kandidatima, kaže Picukaric.

Na koncu su pokušali u Slavoniji, gdje je možda i najveca stopa nezaposlenosti, ponuditi radna mjesta kandidatima koji su spremni promijeniti životnu sredinu zbog radnog mjesta. To je glavni razlog što su na kraju oglas za ukupno 50 radnih mjesta u Istri i Zagrebu objavili u dnevnom listu iz Osijeka.

No, nakon što su podatak da se na taj oglas javilo samo cetvero kandidata prekjucer i jucer prenijeli gotovo svi mediji u Hrvatskoj - doslovce preko noci im se javilo oko 700 kandidata iz svih krajeva države! (Patricija SOFTIC-MEHMEDOVIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter