Oglasi prepuni napuhanih cijena poslovnih prostora u Poreču

Janez Janša (Arhiva/NL)
Janez Janša (Arhiva/NL)

Posve je uobičajeno susresti mali oglas u kojem je navedeno da se četvorni metar poslovnog prostora u Ulici Matije Vlašića u Poreču prodaje za više od dvije tisuće eura. U tri nedavno objavljena mala oglasa istaknute su cijene od 1.298 do 2.142 eura (za bivši ugostiteljski objekt) po kvadratu u toj žili kucavici porečkog gospodarstva, dugačkoj više od dva kilometra, gdje je smješteno stotinjak poslovnih prostora i desetak trgovačkih centara (Kaufland, Lidl, Stanić, Plodine, Konzum, Metro…)

No, koliko su te ponuđene cijene iz aktualnih malih oglasa napuhane ukazuje podatak o postignutim cijenama prodanih poslovnih prostora u Poreču.

Ponuda jeftinih poslovnih prostora u Poreču

Riječki Trgovački sud je nedavno prodao nekoliko poslovnih prostora u Ulici Matije Vlašića, a postignute cijene ukazuju koliko su zapravo kupci spremni platiti. Jedan poslovni prostor od 152 kvadrata procijenjen je na 898 tisuća kuna, a prodan za 228 tisuće kuna. Odnosno, za svega 203 eura po kvadratu. Riječki sud je u istoj ulici u Poreču prodao i poslovni prostor od 137 kvadrata, procijenjen na 1,08 milijuna kuna, za 300 tisuća. Odnosno, za 295 eura po kvadratu. Zabilježili smo i prodaju poslovnog prostora od 167 kvadrata, procijenjenog na 1,6 milijuna kuna, za 446 tisuća. Odnosno, za 361 euro po kvadratu.

Zašto riječki Trgovački sud za kvadrat poslovnog prostora traži tako malo, od 203 do 361 euro, kada drugi prodavatelji u istoj ulici poslovne prostore namijenjene uslugama, trgovini i sličnim djelatnostima traže od 1.298 do 2.142 eura? Stvar je u tome da nitko nije iskazao interes za kupnju poslovnih prostora kada ih je sud nudio po cijenama koje su uobičajene u oglasima. Zato je, učestalim snižavanjem cijene pronašao onu koju su kupci prihvatili platiti.

No, i u prodajama suda bila je jedna iznimka. Bila je i jedna skuplja transakcija kada je postignuta cijena od 951 euro po kvadratu, također za poslovni prostor u ulici Matije Vlašića. Tada je prostor od 120 kvadrata, procijenjen na milijun kuna prodan za 844 tisuće kuna.

Međutim, ponuda jeftinih poslovnih prostora u Poreču nije gotova. Sada se nudi mogućnost kupnje jednog poslovnog prostora za svega 260 eura po četvornom metru. Riječ je o uredu građevinske tvrtke Vantim u stečaju na adresi Mate Vlašića 26, odnosno u istoj zgradi gdje je smješten diskont Stanić. Predmet prodaje je poslovni prostor u dijelu prizemlja i prvog kata, površine 160 četvorna metra procijenjenih na 1,23 milijuna kuna, a sada se prodaje za 308.750 kuna.

Moguće i za samo jednu kunu

Istovremeno se prodaje i garaža tvrtke Vantim na istoj adresi, ukupne površine 144 kvadrata. Ponuđena cijena je 160.725 kuna za nekretninu čija je procijenjena vrijednost 642.900 kuna. Dakle, u ovom slučaju se četvorni metar prodaje za 150,8 eura.

Nekretnine prodaje Trgovački sud u Rijeci u postupku unovčavanja imovine tvrtke u stečaju. Elektronska dražba održat će se putem Fine od 25. kolovoza do ponoći 7. rujna. Ukoliko u rujnu nekretnine ne budu prodane, u idućoj dražbi će svih 160 kvadrata poslovnog prostora biti ponuđeno za jednu kunu, a za drugu kunu nudit će se 144 kvadrata garaže. (Paulo GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter