Offside: 21 osumnjiceni ostaje u pritvoru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na zagrebackom Županijskom sudu odreden je poslije podne jednomjesecni istražni zatvor za 21 osumnjicenika za namještanje prvoligaških nogometnih utakmica.

Sudac Ratko Šcekic za sve je osumnjicene odredio pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, za dvojicu slovenskih državljana i zbog opasnosti od bijega, a nije prihvatio prijedlog USKOK-a da se osumnjicenima pritvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenoga djela, rekao je glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devcic.

Rocište je bilo zatvoreno za javnost, a zbog velikog broja osumnjicenih i njihovih branitelja održano je u velikoj dvorani suda na Zrinjevcu.

Akcijom "Offside" obuhvaceno je 19 prvoligaških nogometaša i nogometnih djelatnika te trojica navodnih organizatora namještanja utakmica i kladionicarskih prijevara, no na sud na Zrinjevcu jutros nije doveden jedan od osumnjicenih jer je, kako se neslužbeno doznaje, priznao nedjelo pa je pušten da se brani sa slobode. Za sada nije poznato tko je to priznao krivnju i pristao na suradnju s USKOK-om.

Policija je krenula u akciju krajem prošle godine na temelju podataka njemacke policije. Sumnja se da je od kraja ožujka do pocetka svibnja ove godine namješteno osam prvoligaških utakmica, a cetiri puta namještanje nije uspjelo. Organizatori prijevare Vinko Šaka, Dino Lalic i Admir Suljic po namještenoj su utakmici na kladionicama navodno zaradivali od 150.000 do 300.000 eura.

USKOK sumnja da su namještene utakmice Croatia Sesveta sa Zadrom, Slavenom Belupom, Rijekom, Varteksom, Zagrebom i Cibalijom. Utakmice su navodno namještene nakon što je Croatia Sesvete "izgubila šanse za ostanak u Prvoj ligi". Osumnjiceni igraci kluba s ruba grada Zagreba, tvrde u USKOK-u, podmiceni su s 20 do 50 tisuca eura da bi "pustili" utakmice. Sporne su i utakmice Slavena Belupa i Zadra te Hajduka i Medimurja.

Igracima doživotna zabrana, klubovima niža liga
Vecini igraca i nogometnih djelatnika uhvacenih u USKOK-ovom "Offsideu" prijeti doživotno iskljucenje iz nogometne organizacije, a klubovima selidba u nižu ligu. Tako propisuje disciplinski pravilnik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).

O sudjelovanju u podmicivanju, lažiranju i neregularnostima govore clanci 84. i 85. disciplinskog pravilnika. Iz odredbi pravilnika posve je jasno da ce se projekt "Croatia Sesvete" koji pogoni Zvonko Zubak posve urušiti. Taj je klub, naime, sudjelovao u šest lažiranih utakmica, a buduci da je vec ispao iz 1. HNL, za povratak ce mu trebati bar dvije sezone.

I to je optimisticno jer su rijetki primjeri poput NK Splita koji je ove sezone ušao u Prvu ligu. Preostali klubovi, Varteks, Medimurje i Zadar, sudjelovali su u po jednoj namještenoj utakmici pa bi oni mogli iduce prvenstvo startati s bodovnim minusom. Za igrace je stvar slicna i najteže kazne prijete upravo sesvetskim nogometašima, a igraci iz ostalih klubova mogli bi proci samo sa zabranom igranja.


Podijeli: Facebook Twiter