Oettinger na pregovorima Rusije i Ukrajine o plinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger sudjelovat će u subotu u Kijevu u novom krugu pregovora Rusije i Ukrajine o plinu, objavila je Europska komisija.

"Cilj je nastaviti rasprave o pitanjima opskrbe Ukrajine ruskim plinom kako bi se pronašlo rješenje koji će osigurati stabilnu isporuku", navela je u priopćenju komisija.

Zadnji krug pregovora pod okriljem EU-a propao je u srijedu u Bruxellesu jer je Ukrajina odbila "konačni" prijedlog ruskog predsjednika Vladimira Putina od 385 dolara za tisuću metara prostornih plina, što je stotinu dolara jeftinije od dosadašnje cijene.

Gazprom je do ponedjeljka odgodio krajnji rok Ukrajini za isplatu 1,95 milijarda dolara duga za plin. Ako Kijev ne plati, mogao bi uvesti plaćanje plina unaprijed što bi moglo značiti prekid opskrbe.

Ukrajina je, po čelniku ukrajinske agencije za energetiku, spremna podmiriti taj dug do ponedjeljka pod uvjetom da Rusija spusti cijenu plina na 326 dolara.

Europska unija oko 30 posto svojih potreba za plinom zadovoljava ruskim plinom, a polovica te količine stiže preko Ukrajine.

Novi razgovori o plinu zbivaju se usred napetosti zbog rušenja ukrajinskog transportnog vojnog zrakoplova u istočnoj Ukrajini i pogibije 49 ukrajinskih vojnika.  (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter