Oecalan iz zatvora ubrzava mirovni proces s Ankarom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Abdullah Oecalan, vođa kurdskih pobunjenika koji u Turskoj služi doživotnu kaznu zatvora, izjavio je da se mirovni proces s Ankarom nastavlja "ozbiljno i odlučno", te je usprkos zaprekama izrazio spremnost da se u zatvoru sastane s novinarima.

Čelnik zabranjene Radničke stranke Kurdistana (PKK) pozvao je turski parlament da "dade svoj doprinos povijesnom rješenju" kurdskog sukoba tako da nakon ljetne stanke prihvati niz demokratskih reforma koje traže Kurdi.

Pritom se  požalio na zatvorske uvjete koji su se zadnjih mjeseci ipak popravili, zatraživši da se iz zatvora izravno obrati medijima "kako bi ubrzao mirovni proces".

PKK je u petak uputio turskoj vladi "posljednje upozorenje" pozivajući je da poduzme korake za ubrzavanje mirovnog procesa koji je u tijeku, inače će biti odgovorna za njegov prekid.

Pobunjenici iz PKK-a su se prošlog mjeseca počeli povlačiti u svoje baze na sjeveru Iraka, što je prva etapa dogovora između pobunjeničkog vođe i Ankare kako bi se riješio kurdski sukob koji je od 1984. odnio više od 40.000 života. Druga etapa, koja će početi nakon tog povlačenja, treba omogućiti turskoj islamsko-konzervativnoj vladi da provede nužne reforme.

Kurdi traže pravo školovanja na svom jeziku i oblik regionalne autonomije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter