Odzvonilo ucjenama mobilnih operatera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog posljednje izmjene Zakona o elektronickim komunikacijama brojni su gradani odahnuli - konacno ce moci birati samo one usluge koje žele te raskidati nepovoljne ugovore s operaterima, i to bez ikakvih naknada.

Naime, telekom-operateri zbog novih izmjena zakona, više ne smiju uvjetovati jednu telekomunikacijsku uslugu drugom, primjerice internet telefonskim prikljuckom. Takoder, pri prijevremenom raskidu ugovora kojim se potrošac, primjerice, obvezao na placanje odredene tarife dvije godine u zamjenu za mobilni uredaj, morat ce platiti samo vrijednost dobivenog uredaja, a ne sve preostale mjesecne tarife do kraja ugovorenog razdoblja.

- Medu svim pritužbama gradana koje zaprimamo tijekom godine najviše je onih koji se odnose na telekomunikacijske usluge, a u tom sektoru najviše je problema upravo oko prijevremenog raskida ugovora. Ljudi su bili u situacijama da kada žele promijeniti operatera to ne mogu uciniti jer su unaprijed previše dužni onome s kojim vec imaju potpisan ugovor.

Problemi su sezali do takvih razmjera da su preostale mjesecne rate morali placati i mrtvi, odnosno nasljednici pokojnika. Stoga ove izmjene Zakona o elektronickim komunikacijama predstavljaju znacajno poboljšanje i od velike je važnosti za sve gradane, kaže Mira Brumercek-Lukacevic iz udruge Potrošac.

Zakon o elektronickim komunikacijama operaterima ostavlja za prilagodbu rok od 90 dana od stupanja izmjena zakona na snagu. Nakon isteka tog roka ocekuje se val prekida nepovoljnih ugovora, ali i novi, kvalitetniji i jeftiniji paketi telefon-internet-TV usluga.


Podijeli: Facebook Twiter