Odzvonilo placanju "bubamari"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Znatno smanjene dotacije trima nogometnim klubovima izbile su u prvi plan tijekom prvog citanja prijedloga proracuna Opcine Kršan za iducu godinu, teškog 22,4 milijuna kuna, na sjednici vijeca u ponedjeljak. Potpican, Ucka '72 i Plomin, naime, dogodine bi ukupno trebali dobiti 420 tisuca kuna, tj. 380 tisuca manje nego ove godine.

Vijecnik Boris Rogic (IDS) izrazio je bojazan da ce sve rezultirati gašenjem tih klubova, i inace pogodenih teškom financijskom situacijom, i to prije isteka sezone, dok nacelnik Valdi Runko (nezavisni) tvrdi da Opcina želi prvenstveno osigurati osnovne uvjete klubovima te stati na kraj placanju "bubamarosa" proracunskim novcem.

- Nešto mora cekati, a to nipošto nece biti razvoj opcine. I ovo je sasvim pristojan novac za nogomet: prioritet su nam mladi uzrasti, ostalo može spadati samo u rekreaciju. Dosta je rastrošnosti: ne možemo, kao dosad, placati igrace iz Rijeke kroz putne troškove, što bi im valjda bila naknada za prekovremeni rad, dodao je nacelnik.

Rogic, pak, prica o "ataku na cepicki klub". Ucki je, veli, kao županijskom drugoligašu, dotacija smanjena s 260 tisuca kuna na 140 tisuca, a Potpicnu, županijskom prvoligašu, s 290 na 210 tisuca. Ovaj aktualni tajnik, a donedavni predsjednik Ucke smatra da to ne odgovara razlici u troškovima natjecanja od, kako veli, deset posto pa zahtijeva "da se ipak nade nekakva sredina".

- Mogli bi me prozivati i Potpicanci, buduci da je do listopada i njima i cepickom klubu isplaceno isto, po 220 tisuca kuna. Ovo bi, kad vec tako gledamo, bio atak na sve korisnike proracuna jer novca jednostavno nema, uzvratio je Runko.

Planirani kršanski proracunski rashodi za 2010. godinu manji su za tri milijuna kuna od prihoda - toliko ce, naime, trebati da se pokrije ovogodišnji manjak. Prije tri tjedna vijecnici su, podsjetimo, smanjili ovogodišnji proracun s 33,8 na nominalnih 28,5 milijuna kuna, uz napomenu da je realna blagajna zapravo teška oko 17-18 milijuna (ne ocekuju kalkuliranu dotaciju Županije, odnosno države od devet milijuna). Do pocetka listopada ostvarenje je iznosilo 13 milijuna kuna.

Dogodine se planiraju veci prihodi od tzv. ekološke rente koja je ce ove godine biti oko cetiri milijuna kuna manja zbog višemjesecnog zastoja plominskih termoelektrana. Ocekuje se i nešto bolja prodaja nekretnina te gradevinskih zemljišta. Manje ce se, pak, kako je pojašnjeno, trošiti na asfaltiranje i održavanje javne rasvjete, a te bi se uštede koristile za dokumentaciju, posebno prostornoplansku, neophodnu podlogu za kapitalne projekte. Ukinut ce se i stavka od 650 tisuca kuna za sufinanciranje odvoza smeca gradanima.

Konacni prijedlog proracuna razmatrat ce se za dva tjedna.


Podijeli: Facebook Twiter