Odzvonilo naplati slanja opomena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo gospodarstva, kako neslužbeno doznajemo, priprema izmjene Zakona o zaštiti potrošaca kojima ce se, konacno, bankama, ali i svim ostalim, kako ih zakon definira, "trgovcima", dakle javnim poduzecima, teleoperaterima i drugima, u potpunosti zabraniti naplacivanje slanja opomena!

Time ce se, prvi put dosad, slanje opomena onima koji dug nisu podmirili na vrijeme, uistinu zakonski regulirati, a banke slanje opomena, ciji je realni trošak oko deset kuna, više nece smjeti naplacivati po sto, pa cak i 200 kuna. U vecini slucajeva, banke sada prvu obavijest o nepodmirenom dugovanju šalju u roku petnaestak dana od nepodmirivanja duga i naplacuju je 20 - 30 kuna, slijedi zatim prva opomena ciji se trošak krece od 50 do 70 kuna, u nekim bankama i sto kuna, treca pak, kod vecine banaka, košta stotinjak, ali i po 200 kuna.

Zakon o obveznim odnosima, jedini koji sada spominje opominjanje dužnika, kaže da vjerovnik nije dužan dodatno opominjati dužnika nakon što mu je dostavio racun s tocno utvrdenim datumom dospijeca. Isti zakon, medutim, ne kaže kako vjerovnik opomenu, ukoliko je šalje, smije ili ne smije naplatiti, a pogotovo nigdje nisu propisane tarife po davatelji usluga opomene mogu naplacivati. Ti su iznosi zato iskljucivo proizvod kalkulacije onih koji opominju.

Prema neslužbenim najavama, u Zakon o zaštiti potrošaca uci ce odredba koja ce naplacivanje opomena u potpunosti zabraniti, uz napomenu da se davatelj usluga, naplatiti može samo iz zatezne kamate zbog neplacenog racuna. Ni to, medutim, smatraju u potrošackim udrugama, nije najsretnije rješenje. Boje se, naime, da ce zbog zabrane naplate opomena banke i davatelji usluga, u potpunosti prestati slati opomene.

Javna rasprava o tome, u kojoj bi sudjelovale i potrošacke udruge, medutim, u potpunosti je izostala. (Bojana MRVOŠ PAVIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter