Odzvonilo divljim svinjama u okolici Buzeta

Slavenka Drakulić potpisuje knjige
Slavenka Drakulić potpisuje knjige

Posljednjih godina, a posebno tijekom ove zabilježene su povećane štete od divljači pretežno divljih svinja na poljoprivrednim usjevima i u prometu, a sve su učestalije primjedbe o boravku krupne divljači u blizini stambenih objekata i naselja, što izaziva nemir i ugrožava sigurnost građana. Buzetski vijećnici na preksinoćnjem zasjedanju Gradskog vijeća konstatirali su kako divljač predstavlja veliku opasnost za građane te je potrebno poduzeti određene mjere kako bi se njen broj smanjio.

Učestale nesreće zbog divljači

Zaključeno je da će Gradsko vijeće pružiti maksimalnu podršku lovačkim društvima s buzetskog područja u sprječavanju daljnjih šteta i opasnosti od divljači. Lovačkim je društvima naloženo da se kao kratkoročna mjera od Ministarstva poljoprivrede zatraži dozvola za povećani odstrjel divljači i ostale zakonom dozvoljene mjere kako bi se uspostavila prirodna biološka ravnoteža. Prema podacima Policijske postaje Buzet, na buzetskom području u prvih sedam mjeseci ove godine evidentirano je 35 prometnih nesreća naleta na divljač, od čega 23 na državnim cestama, tri na županijskim, osam na lokalnim te jedna na nerazvrstanim. Vidljivo je da se broj ovakvih prometnih nesreća povećava te značajno prijeti sigurnosti prometa na cestama. Iako je buzetsko lovačko društvo ove godine dobilo svega sedam zahtjeva za procjenu i isplatu šteta od divljači na poljoprivrednim površinama u ukupnom iznosu od 4,7 tisuća kuna to ne znači da ih nema nego da ih poljoprivrednici ne prijavljuju djelomično i stoga što su izgubili povjerenje da će na taj način nešto riješiti.

Tenzije oko izvješća o proračunu

Gradonačelnik Siniša Žulić (IDS-HSU) uvodno je istaknuo da je ova tema na dnevni red uvrštena na inicijativu nezavisnog vijećnika Vlatka Mrvoša te rekao da je Grad Buzet od 2009. godine, u više navrata upozoravao i tražio od nadležnih da se problem povećanog broja divljači riješi, no dosadašnja nastojanja nisu dala konkretne rezultate. Prijedlog je nezavisnog vijećnika Damira Kajina da se za Buzet zatraži status kakav u tom segmentu imaju neki otoci. Tenzije su podignula polugodišnje izvješće o izvršavanju proračuna te izvješće o radu gradonačelnika za prvih šest mjeseci. Kajin se osvrnuo na rashode za zaposlene proračunskih korisnika u godišnjem iznosu od 12,5 milijuna kuna te istaknuo da Buzetu ne treba profesionalni dogradonačelnik. Gradonačelnik je uzvratio da plaće nisu povećane već su od 2010. godine smanjene, kao i da je plaća dogradonačelnika manja od povlaštene saborske mirovine. Potom je Kajin povišenim glasom nabrojao zašto neće glasati za izvješće gradonačelnika te među ostalim rekao da je to stoga što je u Buzetu lani bilo dvjesto radnih mjesta manje nego preklani, što nije donesen prostorni plan i time je paraliziran razvoj grada, te među ostalim upitao kako podržati gradonačelnika u čijem mandatu nije sagrađena niti jedna proizvodna hala. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter