Odzvonilo bespravnoj gradnji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odluke o izradi tri urbanisticka plana te one kojima se regulira neprimjereno dugo cekanje za ishodenje dozvola za gradnju, ali i sprjecavanje daljnje bespravne gradnje, usvojene su na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici marcanskog vijeca. Mjere su preventivne, a krajnji je cilj poboljšati stanje u prostoru.

U iduce tri godine trebalo bi stati na kraj bespravnoj gradnji tako što ce se sve gradevine bez dozvole prijavljivati inspekciji i rušiti. Ministarstvu ce se naime dostaviti raspoloživi podaci o bespravnim graditeljima, a stanje na terenu utvrdivat ce komunalni redar kojeg ce Opcina Marcana zaposliti iduce godine.

- Bespravni graditelji negiraju sve zakone, a to nije pošteno prema onima koji placaju svoje obveze, rekao je procelnik Zlatko Cetina Cetina. One gradevine, pojasnio je, koje se nalaze na gradevinskim podrucjima utvrdenim PPU-om a izgradene su bez dozvole, evidentirat ce se, vlasnici ce osobno biti obaviješteni o postupku ishodenja dokumentacije, a pružit ce im se i savjetodavna pomoc.

Novost je i da ce vlasnici zemljišta na neizgradenom i neuredenom gradevinskom podrucju biti obaviješteni da je uvjet gradnje na takvom podrucju donošenje urbanistickog plana uredenja te da ce se onima koji budu sudjelovali u financiranju izrade UPU-a troškovi priznati kao placeni komunalni doprinos.

Izradu nekih UPU-ova, poput Mutvorana, Raklja i Krnice te podrucja gospodarske namjene Marcanka, Duga Uvala i Krnicki porat, financirat ce ili sufinancirati Opcina.


Podijeli: Facebook Twiter