Odzvonilo besplatnim plasticnim vrecicama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi Zakon o otpadu, koji uvodi selekciju otpada u kucanstvima, uskoro ce se naci na Vladi, zajedno s pravilnicima koji ce zakon provoditi u praksi.

Jednim od tih pravilnika ministrica Mirela Holy uvest ce u trgovine i na tržnice naplatu jednokratnih, tankih plasticnih vrecica, koje se sada dijele besplatno, i služe, primjerice, nošenju voca i povrca.

Koliko ce te, male vrecice, koštati, u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode za sada ne otkrivaju, kao ni to kako ce se naplata vrecica kontrolirati na tržnicama, u mesnicama, kod dostavljaca hrane.

Naplatom tih vrecica Ministarstvo želi destimulirati njihovu upotrebu. Prema racunici ekoloških udruga u Hrvatskoj, kad bi svaki peti gradanin Hrvatske prestao koristiti plasticne vrecice, sljedeca bi generacija u prirodi zatekla gotovo 200 milijardi plasticnih vrecica manje.

Zagovornici vrecica imaju svoje argumente zašto ih ne naplacivati. Proizvodnja plasticnih vrecica je, kažu u Društvu za plastiku i gumu, manje štetna po okoliš od proizvodnje platnenih i papirnatih vrecica.

Proizvodnje platnenih i papirnatih vrecica , za razliku od plasticnih, u Hrvatskoj niti nema, što znaci da ce zbog povecanog uvoza papira i platna doci do ukidanja radnih mjesta u proizvodnji plasticnih vrecica. (B. MRVOŠ PAVIC/Novi list)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter