"Odvratne priče" Jole Zanetti

Jole Zanetti (V. BEGIĆ)
Jole Zanetti (V. BEGIĆ)

Nakon promocije njezinih "Odvratnih priča" na sajmu porazgovarali smo s Jole Zanetti, talijanskom spisateljicom, suprugom Claudija Magrisa.

- Te priče, dakako, nisu autobiografske, no u njima ima situacija koje su pojedine meni bliske osobe doživjele ili pak nečega što sam čula ili vidjela. Volim pisati i osjećala sam potrebu napisati nešto takvo.

Ovdje ne sagledavam život u globalu, već samo neke njegove aspekte, neke određene trenutke, kazala je Zanetti.

Dodala je da treba još puno poraditi na pitanju feminizma i da je prije potrebno da se muškarci promijene u nekim stvarima negoli žene.

- Muškarci moraju naučiti razumjeti ženski svijet, o ravnopravnosti se toliko govori, no potrebno je sve to i primjenjivati, kazala je autorica, koja se godinama bavila i humanitarnim radom u misijama i živjela u Africi te u Južnoj Americi.

- Deset godina provedenih u Africi me promijenilo, tada počinješ na drukčiji način gledati svijet, a upravo u Africi su nastala neka od mojih prvih djela, odnosno priča iz ove knjige. No, nisam imala vremena detaljnije im se posvetiti. Tek kada sam se vratila i kada sam imala manje obveza, počela sam bilježiti te priče i tako je nastala i ova knjiga, veli Zanetti.

Saznajemo da voli prave knjige, a da ne elektronske, da voli knjigu onjušiti, dotaknuti, doživjeti pravi fizički odnos s knjigom.

Veli da se, kada piše, zavuče u svoj kreativni kutak te da suprugu obično da tek na kraju da vidi što je napravila, ali da se nekada i međusobno kritiziraju, da si doviknu "reci mi sinonim za to i to", no da uglavnom svatko piše u trenucima vlastite kreativnosti i u svome prostoru. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter