Odvoz smeća i naknada za vodu bit će skuplje najmanje 30 posto

Sindikati pozivaju prosvjednike na Trg svetog Marka (D. Tadić/CROPIX)
Sindikati pozivaju prosvjednike na Trg svetog Marka (D. Tadić/CROPIX)

Dovršenjem Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun te realizacijom projekata odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracija Rovinj, Poreč, Umag, Novigrad i Savudrija odvoz smeća i naknada za vodu poskupit će najmanje 30 posto. Sve su te investicije prikazane kao neophodne radi zaštite okoliša, "poklonjenih" sredstava iz EU fondova ili zelenog turizma sa 5 zvjezdica međutim najveći dio tereta tih investicija na koncu ipak pada na leđa građana i to bez upozorenja ili razumljivog objašnjenja odgovornih institucija. Govoreći o mogućem novom valu poskupljenja pojedinih komunalnih usluga kazao je to danas novinarima predsjednik Kluba zastupnika Živog zida u Skupštini Istarske županije Damir Grunbaum.

Govoreći o Kaštijunu podsjetio je na Uredbu o gospodarenju komunalnim otpadom koja jedinicama lokalne samouprave propisuje primarno razvrstavanje i recikliranje 50 posto prikupljenog otpada do 2022. godine. „Kapacitet Kaštijuna je zbrinjavanje 100 tisuća tona otpada što je količina otpada koju proizvede čitava Istra. To znači da će od 2022. godine Kaštijun raditi na polovici svog kapaciteta ili će biti plaćeni skupi penali, a oni će na koncu, kao i teret preskupe investicije pasti na pleća građana. Izgleda da će u čitavoj priči profitirati jedino Holzim koji će iz Kaštijuna dobivati besplatno gorivo“ – kazao je Grunbaum. Što se projekata odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda tiče u Živom zidu smatraju da je MBR tehnologija pročišćavanja suprotno Zakonu o javnoj nabavi specificirana i izabrana u studijama i natječaju za sve aglomeracije. Ta tehnologija u investiciji, pogonu i održavanju, kazao je Grunbaum, je za oko 20 posto skuplja od ostalih tehnologija.

"Očito je da su studije izvedivosti bile frizirane kako bi se lažno prikazala isplativost i prednosti te tehnologije. Na natječaj za izgradnju rovinjskog pročistača stiglo je 9 ponuda od kojih je najniža 20 posto viša, a ostale do 100 posto više od one u Studiji izvedivosti. Zašto onda ta skupa tehnologija koju ni struka ne preporuča? Možda je odgovor u natječaju za četiri pročistača aglomeracije Poreča gdje su natječaj nakon trećeg ponavljanja dobili francuski Degremont i austrijski Strabag iako su bili gotovo 50 milijuna kuna skuplji od konkurencije i tek na 8 mjestu nakon prvog natječaja", kazao je Damir Grunbaum zaključujući kako i redovita uzorkovanja mora na više od 100 lokacija dokazuju da je takva preskupa investicija bespotrebna jer je more uz našu obalu čisto. (M. P.)


Podijeli: Facebook Twiter