Odvoz smeca 704 posto skuplji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema pisanju Glasa Istre, krajem veljace od Albaneža mogu ocekivati 704 posto veci racun za odvoz komunalnog otpada.

Izmjenom zakona koji je stupio na snagu pocetkom godine, otpad treba, umjesto po kvadratnim metrima stambene ili poslovne površine, naplacivati po broju clanova kucanstva, po volumenu zakupljenog spremnika ili po masi stvorenoga otpada. Cilj izmjene zakona je pravednije placanje racuna te smanjenje i veca selekcija komunalnog otpada.

Novim izracunom ne postiže se niti jedan od ciljeva. Kakvo je to pravednije placanje ako ja koji sam vlasnik nekretnine (apartmana od 30 metara kvadratnih) u opcini Medulin, s prebivalištem u Zagrebu, za cetveroclanu obitelj trebam platiti 1.176 kuna godišnje?

Do sada sam placao 166,9 kn godišnje, što je povecanje od 704 posto. Naša zgrada ima 40 jednakih apartmana i dodijeljen nam je jedan kontejner od 1.540 litara, što po apartmanu iznosi 38,5 litara. Volumen kontejnera dostatan je u sedmom i osmom mjesecu. Ostali dio godine u zgradi boravi maksimalno 10 posto ljudi.

Usput da spomenem da u Zagrebu za duplo veci stan koji koristimo veci dio godine (90 posto) odvoz otpada placamo 740,4 kune godišnje.

Ne bježimo od pravednijeg placanja racuna, ali molim da se tocno utvrdi kome se to racun smanjio za 704 posto da bi se postigla "pravednost". Kako je opravdan odnos usluge i cijene kada cu šest mjeseci placati puni iznos od 100 kuna, a drugih šest mjeseci 96 kuna, za održavanje hladnog pogona?

Da bi se opravdala odabrana opcija izracuna odnosno ciljeva izmjene zakona, potrebno je usporediti stari i novi izracun za privatne i poslovne vlasnike nekretnina, s i bez prebivališta u opcini.

Pretpostavljam da se kolicina otpada i troškovi odvoza nisu znatno povecali, prema tome ukupan prihod po starom i novom izracunu trebao bi biti isti ili približan. Sudbina vlasnika apartmana u Katekulicu 44 snaci ce mnoge u Medulinu.

Ocekujem suvislo obrazloženje i matematicku potvrdu opravdanosti tako drasticnog poskupljenja. Molim Opcinu Medulin i njenog nacelnika gospodina Gorana Buica da u suradnji s odgovornima iz Albaneža naprave PRAVEDAN izracun za sve.


Podijeli: Facebook Twiter