Odvojiti hotelski smještaj od NP Brijuni

Raskošne brijunske vile (M. MIJOŠEK/arhiva)
Raskošne brijunske vile (M. MIJOŠEK/arhiva)

Nedavno je premijer Zoran Milanović izjavio da će se hotelski kapaciteti na Brijunima izdvojiti od Nacionalnog parka te da će se dati u koncesiju. I to nije novost. No, novost je ta da Ministarstvo turizma i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode zajedničkim snagama rade na tom projektu. Naime, kako je sam Milanović izjavio, dva ministarstva razrađuju model koji bi se mogao primijeniti za njegovu realizaciju.

Premijer je konstatirao da je stanje smještajnih kapaciteta na Brijunima ispod svake razine. Istina, mogao je to "konstatirati" i 20 godina unazad, nije trebalo čekati 2013. godinu da se svi skupa uvjerimo kako su hoteli i kuće za odmor na Brijunima u lošem stanju.

Na tragu toga krenuli smo u dublju analizu svih smještajnih kapaciteta na Velom Brijunu. Zanimalo nas je koliko se na Brijunima zarađuje od turizma, ponajviše smještajem. U Ministarstvu zaštite okoliša također već koju godinu razmišljaju o tome da se hotelski kapaciteti na Brijunima daju u koncesiju, jer se održavanje tih kompleksa pokazalo neisplativim. Smještajni kapaciteti na Velom Brijunu adaptirani su unazad nekoliko desetljeća, izuzev hotela Neptun-Istra i vile Lovorke. Sva ta zdanja sagrađena su u doba secesije i rane moderne, i danas, nakon gotovo stoljeća, vape za obnovom. (C. B. GALIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter