Odvjetništvo traži veću kaznu za "ustašluk": Joe Šimunić treba biti kažnjen s 25.000 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu uložilo je žalbu na presudu Prekršajnog suda u Zagrebu smatrajući da okrivljeni nogometaš Josip Joe Šimunić zbog skandiranja ustaškog pozdrava s publikom »Za dom – spremni« mora biti kažnjen s 25 tisuća kuna a ne sa 5.000 kuna koliko je odredio sud.

Odvjetništvo kaznu smatra preblagom i preniskom jer sud nije uzeo u obzir otegotne okolnosti, svojstvo počinitelja i intenzitet izvršenog prekršaja pred publikom stadiona u Maksimiru, na odlučujućoj utakmici za svjetsko nogometno prvenstvo koju su 19. studenoga 2013. masovno prenosili domaći mediji.

Okrivljeni Šimunić osuđen je jer je dobacivao gledateljima poruke koje potiču mržnju na temelju rasne, nacionalne i vjerske pripadnosti a predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prijezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti te trivijaliziranje žrtava zločina protiv čovječnosti.

Kao što je poznato Šimunić je uzeo mikrofon i sa središnjeg dijela travnjaka okrenuo se prema gledateljima zaurlavši »Za dom!«, na što su iz publike odzdravljali »Spremni!«, iako je bio svjestan da je riječ o pokliču iz doba zločinačke Nezavisne države Hrvatske protivnom Ustavu RH utemeljenom na antifašizmu. Ujedno, publiku je »ložio« fašističkim pozdravom, uzdignutom desnicom rukom u tri pokliča »Za dom«.

Izgrednik Šimunić, prozvan »Joe ustaša« prekršio je Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima koji jasno sankcionira rasne i fašističke poruke. Državno odvjetništvo predlože da Visoki prekršajni sud presudu RH presudu preinači i okrivljenom Šimuniću izrekne strožu novčanu kaznu. (V. VESIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter