Odvjetnik obitelji Šitum najavljuje ustavnu tužbu

Roditelji Nore Šitum (B. KONJEVIĆ/CROPIX)
Roditelji Nore Šitum (B. KONJEVIĆ/CROPIX)

Odvjetnik Dean Španović, koji zastupa roditelje Nore Šitum u parnici protiv udruge Hrabro dijete, ocijenio je da je jučerašnja odluka Županijskog suda u Slavonskom Brodu o deblokadi računa te udruge nezakonita, zbog čega je najavio podnošenje ustavne tužbe da bi se odgodili pravni učinci takve odluke.

Najavio je i podnošenje revizije Vrhovnom sudu radi ukidanja odluke drugostupanjskog suda i ponovnog vraćanja na snagu privremene mjere o blokadi računa udruge Hrabro dijete.

Županijski sud u Slavonskom Brodu prihvatio je jučer žalbu udruge Hrabro dijete i naložio da se deblokira njezin račun, koji je blokiran odlukom novogradiškog Općinskog suda od veljače ove godine. Privremenu blokadu račina zatražili su roditelji Nore Šitum, optužujući udrugu Hrabro dijete za malverzacije novcem prikupljenim u humanitarnoj akciji za liječenje njihove kćeri, koja je umrla tijekom liječenja u američkoj bolnici.

Odvjetnik Španović smatra da je odluka drugostupanjskog suda polazi od pogrešnog pravnog shvaćanja da humanitarna pomoć ne može biti predmetom nasljeđivanja.

- Naša je teza da se radi o nasljednom pravu, odnosno da postoji razlika između osobnih prava koja nisu nasljedna, poput prava na život ili prava na stanovanje, od prava na potraživanje određenih novčanih iznosa koja spadaju u imovinska prava i kao takva su nasljedna, tvrdi odvjetnik. Poziva se i na odredbe Zakona o humanitarnoj pomoći koji, kako navodi, jasno utvrđuje pripadnost preostale humanitarne pomoći korisnicima te pomoći, u ovom slučaju nasljednicima korisnika, odnosno roditeljima pokojne Nore Šitum.

Odvjetnik obitelji Šitum podsjeća da se jučerašnjom sudskom odlukom ne rješava glavni problem oko prava na raspolaganje s 4,1 milijun kuna koji su prikupljeni u humanitarnoj akciji za Noru Šitum a koji se, zajedno s ostalim novcem udruge, nalaze na istom računu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter