Odvjetnik iznenadio Pićance naplaćivanjem troškova

Rockwool (Arhiva/ S. MILJEVIĆ)
Rockwool (Arhiva/ S. MILJEVIĆ)

Općina Pićan isplatit će Branislavu Vukojeviću, odvjetniku koji je zastupa u tužbi protiv Rockwoola, 205 tisuća kuna na ime dosadašnjih troškova, odlučilo je Općinsko vijeće na sjednici održanoj u petak. Iznos je odobren na odvjetnikov zahtjev, koji ga je obrazložio svojim zdravstvenim problemima. Iz toga se da zaključiti da je donio odluku o prestanku zastupanja.

- O isplati iznosa za troškove sklopit ćemo nagodbu i time će naša suradnja biti stavljena ad acta, potvrdio nam je načelnik Ivan Franković (IDS) i dodao da će o daljnjim koracima u vezi s tužbom biti odlučeno na nekoj od sljedećih sjednica Vijeća.

Zahtjev za isplatu troškova odvjetnikovih doprinosa i poreza, kako je na Vijeću objašnjeno, izaziva čuđenje jer je Vukojević pred vijećnicima i novinarima izjavljivao da će njegov rad za Općinu biti besplatan, a on će se namiriti iz odštete nakon što dobiju spor.

Sam se ponudio pod tim povoljnim uvjetima i stoga ga je Općina prihvatila ne razmotrivši mogućnost angažiranja nekog drugog. Štoviše, stekao se dojam, kao što je to oporbeni vijećnik Fabricio Lukež (HSLS) primijetio, da radi pro bono tj. besplatno.

No, ipak nije bilo tako jer je načelnik izjavio da je na temelju odvjetničkih tarifa mogao ispostaviti račun na više 600 tisuća kuna. Iznos proizlazi iz odštetnog zahtjeva u tužbi koji iznosi čak 15 milijuna kuna. Na to je ukazao nositelj nezavisne liste Branko Ružić i potom istaknuo da je načelnik potpisavši tužbu s takvim iznosom bez odobrenja Vijeća prekršio Zakon o javnoj nabavi.

Naravno, odnos odvjetnika i Općine reguliran je ugovorom o zastupanju. Taj smo dokument zatražili u Općini, ali nam ga Franković nije htio pokazati, a ni reći što u njemu piše. Po njegovom mišljenju novinarima je dovoljno da znaju da je sklopljen 4. ožujka 2010. godine.

Vukojevć nam je u telefonskom razgovoru objasnio da se radi o normalnom ugovoru u kojemu odvjetničku nagradu regulira tarifa, ali da su za ovu priliku odustali od njega i sklopili nagodbu. (R. SELAN) 


Podijeli: Facebook Twiter