Odvjetnicke zvijezde otvorile 14. Motovun

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pod motom "Dobrodošli u zemlju golih i bosih", u ponedjeljak navecer je na prepunom glavnom trgu otvoren 14. Motovun film festival.

- Skinite majice i cipele!, porucio je volonterima festivala direktor Igor Mirkovic na što je uslijedilo trenutacno skidanje obuce i muških majica ispred publike uz ovacije publike. Zatim je za izuvanje zamoljena publika koja je poslušala poruku i u tom se trenutku preko stotinu cipela, sandala i tenisica zavitlalo zrakom simbolicno oznacivši još jednu godinu u kojoj su država i gradani „goli i bosi".

Prethodno je na scenu stupio prijatelj festivala Rade Šerbedžija sa svojim brijunskim Petrjovic Blasting Companyjem i izveo poemu Predraga Lucica „Goli i bosi", koja je oznacila pravu uvertiru u otvorenje.

Ipak, vrhunac veceri oznacio je dolazak trenutno aktualnog odvjetnickog dvojca, branitelja bivšeg potpredsjednika Vlade i premijera, dakle Ante Nobila i Cede Prodanovicakoji su otvorili festival prethodno utvrdivši da je rijec o legalnom okupljanju po Zakonu o javnom okupljanju, odnosno da se nalazi dalje od stotinu metara od Markova trga.

Prije pocetka projekcije glavnog filma veceri „Blue Valentine" prisutne je pozdravio motovunski nacelnik Slobodan Vugrinec zaželjevši posjetiteljima ugodan boravak u Motovunu.

U skladu s pomalo grotesknim otvorenjem, svemu je prethodilo otvaranje novog, petog motovunskog kina nazvanog kino Remetinec, koje se nalazi na samom vrhu Ulice Borgo u novoobnovljenom prostoru nekadašnje mesnice.

Kino s rešetkama na prozorima u koji se mogu smjestiti tek dva do tri gledatelja ideja je umirovljenog direktora MFF-a Rajka Grlica. U njemu se mogu gledati filmovi zatvorske tematike, ulaz je slobodan, a izlaz vec prema procjeni organizatora. (Andelo DAGOSTIN; snimio Saša MILJEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter