Odvjetnici ovrhama RTV pristojbi zaradili 50 milijuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska radiotelevizija potrošila je na odvjetničke urede za pravne usluge od 1. siječnja 2010. godine do 11. svibnja ove 4.941.842 kuna. Međutim, mnogo isplativija suradnja s HRT-om za odvjetničke urede i društva je vođenje ovršnih postupaka radi naplate pristojbe. Odvjetničke prihode po toj osnovi ne namiruje HRT iz svojih prihoda, već ih plaća protivna strana u postupku, odnosno ovršenik. U navedenom su razdoblju odvjetnički uredi i društva ostvarili prihod od 50.599.834 kune, odnosno, oko 632.500 mjesečnih pristojbi koju građani plaćaju HRT-u.

Do eksplozije troškova javne radiotelevizije za odvjetnike, ali i do naglog povećanja njihovih prihoda zbog ovršnih postupaka za HRT došlo je 2011. godine. Naime, u 2010. godini svi troškovi zastupanja svih angažiranih odvjetničkih ureda iznosili su 1,25 milijuna kuna, a plaćanja prema odvjetnicima iznosila su 9,87 milijuna. Sljedeće godine za odvjetničke usluge plaćeno je čak 2,46 milijuna, a odvjetnici su na temelju ovršnih postupaka ostvarili prihod od 20,5 milijuna kuna. U nepunih pet mjeseci ove godine, usluge su odvjetnicima plaćene 1,22 milijuna, a u tako kratkom vremenu odvjetnici su od ovrha naplatili čak 20,2 milijuna, tek nešto manje nego li cijele 2011. godine.

Najveći dohodak od ovršnih postupaka koje vodi za HRT ostvarilo je u navedenom razdoblju Odvjetničko društvo Hanžeković i Radaković, čak 34.886.068 kune, čemu treba pridodati još 1.024.991 kunu za usluge pravnog zastupanja. Godine 2010. to je odvjetničko društvo od ovrha na pristojbi zaradilo 9,8 milijuna, a u sljedeće dvije godine još su četiri odvjetnička društva vodila ovršne postupke pa je udio Hanžekovića i Radakovića smanjen. Iz podataka dostavljenih GONG-u vidi se prihod odvjetnika od ovrha, ali ne i koliko su oni novca ovrhama priskrbili HRT-u. Kada bi se znao taj podatak, vidjelo bi se koliki oni prihod ostvaruju u tim postupcima i koliko, osim samog iznosa pristojbe, postupovnih radnji naplaćuju od ovršenika. (Tihomir PONOŠ/Novi list)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter