Odvjetnica ICC-a uhicena u Libiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Australska odvjetnica, clanica izaslanstva Medunarodnoga kaznenog suda (ICC) koja je boravila u posjetu Saifu al-Islamu, sinu Moamera Gadafija u Libiji, uhicena je zbog toga što mu je htjela predati dokumente, priopcio je u subotu libijski predstavnik na tom sudu.

Libija i ICC se prepiru oko sudenja Saifu al-Islamu (39) za kojim je ICC izdao uhidbeni nalog zbog zlocina protiv covjecnosti pocinjenih u gušenju narodne pobune što je izbila 15. veljace 2011. i pretvorila se u gradanski rat koji se završio padom Gadafijeva režima u listopadu 2011.

"Tijekom posjeta, odvjetnica Melinda Taylor pokušala je predati optuženiku dokumente koji nemaju nikakve veze s njegovim predmetom, a prijetnja su libijskoj sigurnosti", ustvrdio je Ahmed al-Džehani za agenciju France Presse. Nije rekao o kakvim je dokumentima rijec. Dokumente je, rekao je, poslao Mohamed Ismail, bivša desna ruka Saifa al-Islama, koji je u bijegu od pada Gadafijeva režima.

Ismail je kazao da je odvjetnica došla s još troje clanova ICC-a koji su dobili odobrenje libijskog državnog tužitelja za posjet al-Islamu u Zentenu, gdje je pritvoren pošto su ga u studenom 2011. zarobili bivši pobunjenici.

Taylor su vjerojatno uhitili pripadnici bivših pobunjenickih brigada, ali Džehani to nije potvrdio. Ona je u Zentenu, "u stambenom objektu, a ne u zatvoru", kazao je, dodavši da odvjetnicu trenutacno ispituju vlasti.

Glasnogovornik ICC-a u Den Haagu zasad je nedostupan za komentar na uhicenje.

Libijske vlasti, koje žele kod kuce suditi sinu svrgnutog vode, podnijele su 1. svibnja podnesak u kojemu osporavaju nadležnost ICC-a za sudenje Saifu al-Islamu. Zatražile su od sudaca da "ponište" zahtjev ICC-a za njegovo izrucenje.
ICC je 1. lipnja priopcio da Libija može odgoditi Saifovo izrucenje sudu, u ocekivanju odluke o njegovoj nadležnosti.

Muamer Gadafi, koji je cetrdeset godina vladao Libijom željeznom rukom, ubijen je 20. listopada 2011. pošto su ga zarobili borci protiv režima. Saif al-Islam je jedini od njegovih sinova kojeg u svojim rukama drži nova vlast. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter