Odvažite se na putovanje s malo novca!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Želite proputovati svijet, obici što više zemalja i upoznati se s razlicitim kulturama, a mislite da nemate dovoljno novca? Sve što vam treba je dobra volja, osobna sloboda te malo optimizma i odvažnosti.

Ideja da su putovanja skupa i komplicirana nametnule su turisticke kompanije, hotelski lanci i oglašivaci. Odlucite se na putovanje i s radošcu krenite na neke nove neistražene lokacije. Putovanje nas oslobada od žrvnja svakodnevne rutine.

Na putovanjima cete upoznati nova mjesta, nove ljude, kušati drugaciju hranu i specijalitete, nauciti stvari o svijetu, ali i o sebi za koje nikad ne biste niti pomislili da su moguce.

Šetajte ulicama grada, stupite u kontakt s lokalnim stanovnicima, promatrajte ljude u parkovima, popnite se na vrh planine i promatrajte zalazak sunca. U svim ovim nabrojanim stvarima zapravo je sva draž putovanja.

Osobne potrebe svedite na minimalnu razinu! Sve što vam treba je svježi zrak, zdrava hrana, cista voda, tjelesna vježba, kreativni poticaj, društvo, samopouzdanje i sigurno mjesto za prespavati. Sve ove potrebe vrlo je lako pronaci, a vecina njih su besplatne!



Putujte polako. Ako želite otputovati u neku udaljenu zemlju ipak ce vam trebati novac. No, sve dok budete vjerovali da je vrijeme novac sve više ce vam trebati i stalno cete ga trošiti. Vrijeme nije novac, nego sloboda, a na raspolaganju vam je svo vrijeme ovog svijeta.

Pronadite neke alternativne nacine prijevoza, putujte svojim automobilom i kampirajte ili jednostavno putujte s nekim uz odredenu naknadu. Što sporije putujete manje cete novca potrošiti.

Vjerujte ljudima koje susrecete i to ce vam se vratiti! Naime, mnogi su ljudi putnicima voljni ponuditi smještaj i hranu. CouchSurfing i WWOOF su dvije odlicne svjetske organizacije putem kojih se možete povezati s lokalnim domacinima.

CouchSurfing je svjetska mreža za stvaranje veze izmedu putnika i lokalnih zajednica koje posjetite, a WWOOF povezuje putnike i eventualne volontere s proizvodacima organske hrane koji u zamjenu za radnu snagu nude smještaj i hranu.


Podijeli: Facebook Twiter