Odvajanje otpada - rokovi postoje, strategija nejasna

Komunalne tvrtke moraju građanima osigurati odvojeno prikupljanje otpada (D. ŠTIFANIĆ)
Komunalne tvrtke moraju građanima osigurati odvojeno prikupljanje otpada (D. ŠTIFANIĆ)

Iako većina građana još uvijek nema naviku odvajati otpad, novi zakonski okvir nalaže da će se otpad u roku od godinu dana početi razvrstavati a građani će ispred svojih domova trebati čak šest kanti - za papir, metal, staklo, plastiku, tekstil i krupni otpad.

Osim što u potpunosti mijenja navike građana, novi zakon znatno obvezuje gradove i općine ali i njihova komunalna poduzeća da na svojim područjima građanima omoguće odvojeno sakupljanje otpada. Ideja je do 2017. godine smanjiti količinu komunalnog otpada na odlagalištima na 800 tisuća tona dok danas odlažemo 1,7 milijuna tona, no činjenica je da će bez promjene svijesti građana sve pasti u vodu. Direktor Herculanee Igor Stari veli da zakon daje okvir ,no još uvijek nedostaje jasna strategija jer Vlada zakon treba upotpuniti odredbama i pravilnicima.

- Pitanje je sada hoćemo li u primarnu selekciju ili ćemo na kućnom pragu odvajati biorazgradivi organski otpad ili nećemo, s obzirom na to da je to u suprotnosti s odabranom tehnologijom na Kaštijunu. No što dalje s tim organskim otpadom, kad ga skupimo i obradimo, kome ćemo to dati na korištenje? To uključuje i potrebu izgradnje kompostane za organski otpad, a indirektno povećava i troškove, pojašnjava Stari.

- Drugo pitanje je kako obavljati obračun cijena. Određeno je da će se obračun cijene temeljiti na načelu po kojem onečišćivač plaća, odnosno koliko si proizveo otpada, toliko i plati. U zakonu je to zamišljeno kroz volumen ili masu, ali to u praksi nije tako lako provedivo, a ni jeftino, kaže Stari.

Po njegovim riječima, sustav primarne selekcije otpada na kućnom pragu Herculanea temelji na vrsti stambenog fonda. To znači da će obiteljske kuće do tri stambene jedinice zadužiti posudu od 120/240 litara i o njoj brinuti te je staviti ispred kućnog praga u dogovoreni dan i vrijeme. Građani će se morati prijaviti i zadužiti besplatnu posudu, a svim domaćinstvima podijelit će se i vrećice za selektivno prikupljanje u koje će odvajati staklo, papir i karton te plastiku. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter