Oduzimanjem alata istarski ribari ostaju bez posla

Istarski ribari ljuti su na državu, ali i članove Ceha ribara Hrvatske (M. ANGELINI)
Istarski ribari ljuti su na državu, ali i članove Ceha ribara Hrvatske (M. ANGELINI)

Ceh ribara Istre ne prihvaća autorizaciju koju pokušava nametnuti Ministarstvo poljoprivrede, zaključak je današnjeg sastanka ribarskih predstavnika koji su prezentirali na konferenciji za novinare u Puli.

Podsjetili su da država mora EU-u predati planove upravljanja, zbog kojih se i želi provesti autorizacija (svojevrsno odobrenje za obavljanje ribolova povlačnim alatima). Njome se želi ribarima onemogućiti rad alatima kojima dugo nisu lovili.

- Ribarski alati upisani u naše povlastice stečeno su pravo, to je naše pravo na rad. Planovi upravljanja trebali su samo registrirati zatečeno stanje, smatra predsjednik Ceha ribara Tonči Trevižan.

Pojašnjava da će autorizacijom najviše biti pogođeni istarski ribari koji se bave izlovom školjkaša specifičnim povlačnim alatom, tzv. ramponom. Naime, država predviđa brisanje iz povlastica čak sto od sada upisanih 130 rampona, koji se koriste isključivo u Istri za izlov kapešanti. Trevižan upozorava da mnogi ribari zadnjih godina nisu lovili ramponima jer nisu imali gdje plasirati školjke. Ulaskom u EU će se, pak, tržište otvoriti pa je logično očekivati da bi ribari ponovno aktivirali svoje alate.

Stoga Trevižan ne vidi smisla u ovakvom potezu države, koji doduše podupire većina članova Ceha ribara Hrvatske. Smatra da je sve rađeno pod pritiskom EU-a, koji želi smanjiti ribolovni napor. "Ali, mi živimo od ribe. Možda bismo se i mogli složiti da se malo smanji broj upisanih alata, ali uz obeštećenje ribara", predlaže Trevižan.

Radovan Simić rekao je da bi se provedbom autorizacije brisalo 70 posto alata iz povlastica, zbog čega bi se u ribarstvu dogodio i veliki gubitak radnih mjesta. Neprihvatljivo je, kaže, da ribare u Istri nitko ništa nije pitao niti su mogli raspravljati o rješenju koje bi sada trebali prihvatiti zdravo za gotovo. Mnogi smatraju da je planovima upravljanja i autorizacijom žrtvovana Istra, gdje specifičnost ribolova zahtijeva i čestu promjenu alata.

Na više puta ponovljeno novinarsko pitanje na koji se način misle usprotiviti nametanju autorizacije, nitko nije dao konkretan odgovor. Rečeno je da će istarski Ceh svoj zaključak uputiti drugim cehovima i resornom ministarstvu. Stidljivo je spomenuta mogućnost prosvjeda, a neki su istaknuli da se kane boriti i pravnim putem. (B. ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter