Oduzete četiri oznake za osobe s invaliditetom

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Istarska policija provela je krajem prošle godine, pa zaključno s 9. siječnjem ove godine, akciju kontrole znaka pristupačnosti u sklopu akcije "Želite li moju invalidnost?". Riječ je o akciji kojom se kontrolira (zlo)uporaba znaka koji na vidljivom mjestu na automobilu označava da se u njemu vozi osoba s invaliditetom. Cilj akcije je upravo zaštita osoba s invaliditetom kojima se na taj način omogućava parkiranje na mjestima koja su za njih i rezervirana.

Koncentrirani na trgovačke centre

Policiji se 22. prosinca prošle godine pridružilo i Društvo tjelesnih invalida grada Pule jer su i inače partneri u tom projektu koji se provodi redovno svaka tri mjeseca.

- Mi smo te kontrole i intenzivirali pa se sada održavaju gotovo svaki mjesec. Tako smo i krajem godine odradili zajedno tu akciju i kontrolirali da li se znakovi koriste u skladu sa zakonom. S obzirom da su se približavali blagdani, ovaj smo se put koncentrirali na centar grada i parkirališta trgovačkih centara. Odnosno jedan tim, u kojem su bili i policija i naši članovi, je u vremenu od 10 do 14 sati bio koncentriran na trgovačke centre, a drugi tim je kontrolirao parkirališna mjesta u užem centru Pule, saznajemo od ZUZane Hoti-Radolović, tajnice Društva.

Dodaje da su u četiri sata zatekli 14 nepropisnih parkiranja i četiri zlouporabe znaka pristupačnosti, zbog čega su ti znakovi i oduzeti, odnosno u jednom se slučaju koristio znak osobe koja je preminula, dok se u preostala tri slučaja nije prevozila osoba s invaliditetom.

Podizanje svijesti građana o značenju znaka

Inače, tijekom provođenja prometne akcije, policijski službenici utvrdili su ukupno 136 prekršaja nepropisnog parkiranja vozila na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, a specijalnim vozilom "Pauk" premješteno je pet vozila. Znakovi pristupačnosti koji su privremeno oduzeti (a policija je oduzela ukupno pet znakova) proslijeđeni su Uredu državne uprave Istarske županije, dok su korisnici znakova sankcionirani.

Sudionici ovih aktivnosti najavljuju njihov nastavak i tijekom 2015. godine da bi se i dalje podizala svijest građana o značenju znaka pristupačnosti i sankcionirali prekršitelji. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter