Oduzete 52 litre rakije uz cestu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Službenici Odjela za nadzor Carinarnice Pula u srijedu su tijekom nadzora na podrucju Novigrada, Kanfanara i Rovinja na pet lokacija zatekli osobe koje su na štandovima, uglavnom uz prometnice, mimo zakona prodavale alkoholna pica. Boce s alkoholom nisu bile propisno oznacene markicama, a nisu imale ni propisanu deklaraciju. Carinici su privremeno oduzeli ukupno 69 boca alkoholnog pica ukupne kolicine 52,15 litara, cija je volumna jacina bila od 10 do 50 posto stvarnog alkohola. Ukupno je kontrolirano deset prodajnih mjesta.

Naša je ekipa s carinskim službenicima obišla dio terena oko Kanfanara. U blizini mjesta, uz glavnu prometnicu, uocen je štand koji je nudio alkoholna pica na prodaju. Boce nisu imale propisane markice ni deklaracije, štand je bio potpuno otvoren, a osoba koja je prodavala alkohol nije bila registrirana za ikakvu djelatnost koja bi joj omogucavala takvu vrstu trgovine.

Boce šarenog alkohola upitne kvalitete

"Ne, nisam znala da ne smijem ovako prodavati alkohol", kratko nam je rekla mlada ženska osoba koju su carinski službenici zatekli na štandu. Boce su popisane i privremeno oduzete, a nakon što je napravljen zapisnik, carinski službenici su ih u plombiranoj kutiji ukrcali u svoje vozilo i krenuli dalje prema Rovinjskom Selu. Nekoliko kilometara dalje naišli su na još jedan štand na kojem je muškarac mimo zakona prodavao alkohol.

"Nikog ne kontrolirate, samo mene. Nisam ni deset dana radio i evo što mi se dogada. Bolestan sam hrvatski branitelj. Nemam mirovine, a supruga ima jako malu mirovinu. Je... ovakvu Hrvatsku za koju sam se borio! Znam da ne smijem prodavati uz cestu, ali nemam kud. Sad su mi javili telefonom da dolazite. Od cega da živim? Ako treba, u zatvor cu otici!", vikao je muškarac koji je bio ocajan jer su ga carinici uhvatili u prekršaju.

Kazne od 40.000 do milijun kuna


Za ovo trošarinsko-prekršajno djelo, kako ga strucno nazivaju u Carini, kaznenim odredbama Zakona o trošarinama propisane su novcane kazne. Dakle, pravna osoba koja takav alkohol i alkoholna pica ne stavlja u promet na propisani nacin može se kazniti novcanom kaznom u iznosu od 40.000 do milijun kuna, odgovorna osoba u tvrtki, odnosno direktor novcanom kaznom od 3.000 kuna do 50.000 kuna, fizicka osoba obrtnik od 20.000 kuna do 500.000 kuna ukoliko je prekršaj ucinio u vezi s obavljanjem obrta, dok se fizicka osoba može kazniti novcanom kaznom u iznosu od 2.000 do 10.000 kuna.

"Alkohol i alkoholna pica mogu se stavljati u promet samo u bocama ili drugoj prikladnoj ambalaži u skladu s posebnim propisima koji reguliraju njihovo stavljanje u promet. Ujedno, alkohol i alkoholna pica koja se stavljaju u promet, odnosno puštaju u potrošnju (prodaju) u pakiranjima od 0,25 do 5 litara moraju biti oznacena posebnim markicama Ministarstava financija, koja mora biti nalijepljena preko cepa na boci tako da se pri otvaranju ošteti", rekao nam je nacelnik Odjela za nadzor Carinarnice Pula Mauro Mihovilovic. (Napisao i snimio Srecko PERŠIC)


Podijeli: Facebook Twiter