Odustaju od priprema za maturu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da ne bi bile u neravnopravnom položaju s gimnazijama, strukovne su škole prošle godine u drugom polugodištu pocele organizirati dodatnu nastavu iz obaveznih predmeta iz državne mature: hrvatskog jezika, matematike i stranog jezika. Iako su strukovnjaci u velikom broju lani izašli na probnu državnu maturu, interes za odlazak na pripreme je izostao pa su mnoge škole ove godine odustale od daljnjeg izvodenja dodatne nastave.

Ucenici se žale da nemaju vremena ni za redovne školske obaveze, a kamoli za dodatne sate kojima bi trebali nadoknaditi gradivo iz gimnazijskog programa. Ako žele pripreme iz sva tri predmeta, ucenici imaju u prosjeku šest sati tjedno nastave više od svojih kolega, što je za mnoge preveliko opterecenje, posebice što u školu moraju dolaziti popodne i subotama.

- Nismo organizirali dodatnu nastavu jer ucenici nisu zainteresirani. Problem je raspored, dodatna se nastava može održavati samo subotom pa je vec lani mnogo ucenika odustalo od priprema, kazao je Milivoj Gospic, ravnatelj Gospodarske škole u Bujama, koja je prošle godine bila medu prvima od 12 srednjih škola u Istarskoj županiji u kojoj je organizirana dodatna nastava. U toj se školi oko polovice ucenika cetvrtih razreda prijavilo za pisanje državne mature, a ravnatelj smatra da ce to biti prosjek i ostalih strukovnih škola.

Ceda Perko, županijska ispitna koordinatorica i profesorica Srednje škole Mate Blažine iz Labina, veli da se u njihovoj školi dodatna nastava i dalje održava iz hrvatskog jezika i matematike, dok za strani jezik nije bilo interesa. Nastavu su uspjeli uklopiti u raspored za vrijeme nultog ili sedmog sata pa ucenici ne moraju u školu subotom.

- Prema iskazanom interesu ucenika, škole su dužne organizirati dodatnu nastavu. No, buduci da ta nastava nije obavezna i to je jedan razlog odustajanja. Neki ucenici su odustali nakon što su pisali probnu državnu maturu, odlucili su da nece izlaziti na maturu ili pak da su u stanju sami nadoknaditi gradivo, kazala je Perko.

Na državnu maturu, koja pocinje vec u ožujku pisanjem eseja iz hrvatskog jezika i završava u svibnju, obavezni su pristupiti svi gimnazijalci. Ucenici strukovnih škola školovanje završavaju pisanjem i obranom završnog rada, a državnu maturu polažu ukoliko žele nastaviti školovanje, i to samo ako su završili školu u cetverogodišnjem trajanju. Za sve vrijedi isto pravilo - bez državne mature više nitko ne može na fakultet.

Upravo su završile pretprijave za državnu maturu, a 1. veljace je rok za krajnju prijavu do kada ucenici imaju mogucnost mijenjati razinu ispita iz kojih žele polagati, a srednjoškolci iz strukovnih škola imaju prilike i odustati od polaganja državne mature.


Podijeli: Facebook Twiter