Oduševljeni istarskim kamenom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tradicija obrade kamena u Marušicima oživljena je i ove godine kroz djelovanje Umjetnicke radionice Kornarija. Ta je udruga osnovana prije nekoliko godina s ciljem promicanja likovne i kamenoklesarske kulture te tradicionalne obrade kamena i zaštite kulturne i graditeljske baštine. Organiziranje kiparske radionice za mlade u Marušicima pocelo je još davne 1979. ali je nakon desetak godina došlo do zamiranja njenog rada. Taj oblik poucavanja mladih nastavljen je 2002. u obliku ljetne medunarodne kiparske škole pod okriljem spomenute umjetnicke radionice.

Ove godine, u ranojesenskim danima, kroz radionicu je prošla još jedna generacija studenata kiparstva. "Ova kiparska radionica funkcionira kroz medunarodnu razmjenu studenata pa su ovdje boravili studenti iz nekoliko zemalja, pa cak i s Tajlanda. Svatko je radio po jednu skulpturu, a sve cemo sastaviti u jednu kompoziciju i skulpture postaviti na prikladno mjesto u okolici. Prijedlog je da to bude zelena površina na križanju putova kod Grožnjana", kaže organizator radionice Burhan Hadžialjevic i napominje da je kamen darovao pazinski Kamen, koji je jedan od osnivaca ove umjetnicke radionice.



Mladi kipari su radili u Gomili, pod budnim okom instruktorice Gail Morris, koja je prije dvadesetak godina bila sudionik jedne od prvih radionica, zaljubila se u Istru i istarski kamen te ostala tu živjeti. S njom su radili Ivan Valušek, rijecki student zagrebacke Akademije likovnih umjetnosti, studentica Akademije primijenjenih umjetnosti iz Rijeke Ana Petkovic, iz Ljubljane su stigli Ana Karin, Anja Radovic i Matija Lapuh, a iz Sarajeva apsolvent kiparstva Nedim Cubro. S dalekog Tajlanda stigli su profesor Udom Chimpukdee i njegov student Sirapat Deesawadee s univerziteta Chiangmai, a koji su posebno bili oduševljeni susretom s istarskim kamenom iz Kanfanara. I za neke druge bio je to prvi susret s kamenom.


Podijeli: Facebook Twiter