Oduševljeni Bumbari opet dočekali Franju Josipa i Sissi

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Meine Damen und Herren. Ja, car Franjo Josip I., pozdrafljam fas, građane Fodnjana. Došli smo u ofaj prekrasan kraj Austrougarske Monarhije. Radujem se što ću upoznati faše običaje i družiti se s fama. Kažu da je ofdje miran žifot i da u miru žife razne religije i kulture. Tako bi trebalo biti u cijeloj Monarhiji, poručio je Vodnjancima u petak navečer mladi car i kralj u društvu svoje žene Elizabete Austrijske, poznatije kao Sissi, prve večeri prvih Vodnjanskih štorija što ih je postavila udruga Istra Inspirit u suradnji s Gradom i njegovim institucijama.

Osorni burberi postali bumberi

Vodnjanci su se, nakon uprizorenja raznih priča i svakodnevnih situacija iz 19. stoljeća diljem stare jezgre, okupili na Placi i dočekali carski bračni par, a kočiju zasuli ovacijama, kao da je zaista pred Bumbarima nakon stoljeća i pol opet kročila imperatorska svita. Nakon pozdravnih riječi car, kojeg je utjelovio mladi glumac iz Osijeka Antonio Jakupčević, nije dužio o politici, već se prepustio bečkom valceru. Njegova žena, dražesna Sissy, koju je glumila Puljanka Elena Orlić, naime, ne voli politiku već isključivo poeziju i putovanja.

Na pozornici su se smjenjivali plesači, muzika i kulise koje su trebale dočarati bečke plesne dvorane. No, u ekskluzivnu atmosferu umiješale su se tri zajedljive nonice izvanrednog duha da bi priču spustile na lokalnu razinu i povezale je s legendom o nastanku nadimka Bumbari. Navodno, Vodnjanci su ga zaradili upravo za posjeta cara koji ih je okarakterizirao kao osorne, nazvavši ih na talijanskom "burberi", a narod je to krivo shvatio kao "bumberi".

Da bi se naklonili caru na balkonu komunalne palače, nakon gradske elite binom su prodefilirali i pripadnici raznih zajednica i mjesta Vodnjanštine - Talijani Vodnjana i Galižane, Crnogorci iz Peroja, seljaci Hrvati, svi u tradicionalnim nošnjama.

Pod rasvjetom petrolejki

Prvo prikazanje Istre Inspirita u staroj jezgri Vodnjana, besplatno za publiku s obzirom na promotivni karakter, u režiji Petre B. Blašković, polučilo je dobar uspjeh o čemu je svjedočila prepuna jezgra, puna zadovoljnih lica. Kontrade su ispunile pjesma i smijeh jer su na mnogim punktovima demonstrirane razne igre i običaji. Seljaci su u grad donijeli plodove polja, a gradski zanatlije iznijeli svoje radnje na ulicu.

Dok se na Placi svirala glazba s europskih dvorova, u ulici Forno Grande Galižanci su, tijekom marende za poljskih radova, zapjevali omiljene stare pjesme. U ulici Pian postavljena je vesela Osteria Bumbara, kod tržnice su svoje kolo plesali Crnogorci, a balun Istrani, smjenjujući se sa starim pričama koje su kazivali mladi glumci. Vodnjan je te večeri doslovno izgledao kao da je zaplovio vremeplovom - otvorene su stare konobe, iznesene stare bačve i parkirani vozi, postavljene bankarele pod rasvjetom petrolejki. (Zvjezdan STRAHINJA, snimio Manuel ANGELINI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter