Oduševljava izum pulskog inovatora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska udruga inovatora ove je godine predstavila 13 inovacija na medunarodnoj izložbi Innova-Eureka u Bruxellesu, na kojoj sudjeluje vec 19. put. U petak je na bruxelleskom Expou proslavljen Dan hrvatskih inovatora u nazocnosti hrvatskih diplomatskih predstavnika u Bruxellesu.

Prilicno veliku pozornost posjetitelja privukao je izum protukliznog uredaja za gume, koji zamjenjuje lance za snijeg. Autor izuma Saša ?ordevic iz Pule kaže da postoji velik interes tvrtki iz Njemacke i Francuske za proizvodnju.

Rijec je o modularnim lancima koji mogu poslužiti za sve velicine guma za sva vozila. Jednostavnim dodavanjem ili skidanjem modula može se prilagoditi velicina svakoj gumi. Uredaj omogucuje vece brzine, ne stvara vibracije na pogonskim kotacima i smanjuje buku u odnosu na klasicne lance.

Udruga inovatora Hrvatske dio je obitelji Hrvatske zajednice tehnicke kulture i predstavlja zajednicu izumitelja koja danas ima 50 udruženih clanica - udruga inovatora i trgovackih društava. Pokrovitelji sudjelovanja hrvatskih inovatora su Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Hrvatska gospodarska komora.


Podijeli: Facebook Twiter