Odumiranje pcela - svjetski problem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svjetsko gospodarstvo siromašnije je za 212 milijardi dolara zbog masovnog odumiranja pcela, a racuna se da je vec uginulo 30 posto pcelinjih zajednica u SAD-u i više od 20 posto u nekim europskim zemljama, pokazuju istraživanja.

Znanstvenici traže nacin da se zaustavi masovna smrt najvažnijeg oprašivaca, pcela. Istraživaci su pronašli neke o mogucih uzroka poremecaja koji dovodi do raspada njihovih kolonija, ukljucujuci i parazite koji se hrane tjelesnom tekucinom pcela, viruse, gljivice, zatim izloženost pesticidima i smanjenje biljne raznolikosti koja oslabljuje kvalitetu prehrane za pcele.

Kombinacije razlicitih cimbenika smatraju se odgovornima za odumiranje pcela i nagli pad broja njihovih kolonija, izjavio je entomolog i glavni znanstvenik americkog Vladinog laboratorija za istraživanje pcela (USDA) u marylandskom Beltsvilleu Jeff Pettis.

Gubici su alarmantni ne samo za ljubitelje meda vec i za veliki dio poljoprivrednog svjetskog tržišta. Cak se 52 od ukupno 112 važnih svjetskih poljoprivreddnih kultura, od jabuka i soje do kakaa i badema, oslanjaju na oprašivanje.

Zbog brzog rasta ljudske populacije strahuje se da ce odumiranje pcela dodatno produbiti svjetsku krizu nastalu ogranicenjem poljopivrednih usjeva i rastom cijena hrane.



Engleska je u zadnja dva desetljeca izgubila više od polovice svojih košnica, a zbunjujuci razmjeri odumiranja pcela dogadaju se i u Aziji, Južnoj Americi te Bliskom Istoku.

Nedavna otkrica ipak bacaju više svjetla na moguce odgovore na tu zagonetku. Dio znanstvenika okrivljuje komercijalne poljoprivredne pesticide, poput klotianidina, kojeg povezuju s uginucem milijuna pcela u blizini podrucja uzgoja poljoprivrednih kultura tretiranih tom kemijskom supstancom u razlicitim zemljama. Iako zabranjen u nekim europskim zemljama, klotianidin i dalje ima dozvolu americke vladine Agencije za zaštitu okoliša EPA-e a koristi na usjevima poput kukuruza, pšenice i soje.

U borbi protiv takvih virusnih infekcija americko-izraelski biotehnološka tvrtka Beeologics proizvela je antivirusni lijek koji koristi prirodni mehanizam imuniteta i povisuje prag pcelinje "tolerancije" prema bolestima.

Konacno, kao još jedan od mogucih uzroka uginuca pcela znanstvenici spominju kombinaciju virusa i gljiva, koja se smatra odgovornom za prošlogodišnje uginuce svih kolonija u SAD-u. Virusno-gljivicni dvojac može uništiti pcelinju memoriju ili navigacijske funkcije i tako doprinijeti nestanku kolonije.

Komercijalni intenzivni pcelinjaci daleko su teže pogodeni od malih nezavisnih proizvodaca meda, smatra mali proizvodac Dan Conlon. Njegove pcele razvile su prilagodljivost zahvaljujuci ruralnim, raznolikim staništima.


Podijeli: Facebook Twiter