Odsad elektronički upis u srednje škole

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovogodišnji osmaši prva su generacija učenika koji će prijave i upise u prve razrede srednjih škola obaviti elektroničkim putem, čime u povijest odlazi čekanje u redovima pred školama i nošenje sve silne dokumentacije. No, najveća je novina što će učenici moći konkurirati na čak deset školskih programa čime će povećati šanse da upišu ono što zaista žele jer dosad su mogli originalne dokumente predati samo u jednoj školi. Kako objašnjavaju u Ministarstvu, znanosti, obrazovanja i sporta, svu dokumentaciju, odnosno podatke o učenicima, kao što su osobni podaci i ocjene preuzet će se iz e-Matice koju škole već sada koriste.

- Točnost osobnih podataka učenika u e-Matici provjerit će se povezivanjem e-Matice s evidencijom OIB-a Porezne uprave Ministarstva financija, čime će dostava domovnice ili rodnog lista biti nepotrebna. Također, svi dodatni podaci kod bodovanja prilikom upisa, kao što su natjecanja i sl., a koje je moguće dobiti iz baza podataka nadležnih tijela koje o njima vode evidenciju, preuzet će se na taj način, kažu iz Ministarstva.

Sam postupak e-upisa za učenike bit će vrlo sličan onome koji se sada koristi za prijave na fakultete. No, još uvijek nisu poznati svi detalji jer tek predstoji izrada Odluke o upisu i struktura upisa te izrada brošure o svim postupcima i rokovima koji se tiču upisa s tehničkim uputama, a koje će biti dostavljene svim učenicima osmih razreda prije početka prijava u sustav u travnju. Tada će, a SMS-om će im biti dostavljen PIN. Na web stranici www.upisi.hr imat će mogućnost odabrati do deset školskih programa i trebat će ih poredati prema redoslijedu želja.

 Trenutačno bodovno stanje i poredak na ljestvicama poretka bit će vidljivo odmah po prijavi programa. Zatim će u školi učenik i roditelj zajedno potpisati prijavnicu čime će potvrditi odabir škole. Sustav će zatim automatski rasporediti učenika na najbolji mogući odabir, kontinuirano, položaj učenika se mijenja ovisno o zaključnim ocjenama i ostalim bodovima.

Početkom srpnja ljestvica poretka postaje konačna. Učenik će zatim biti automatski upisan na najbolji mogući odabir te će se podaci o tome prenijeti u e-Maticu gdje će se formirati razredna odjeljenja. Zatim će biti dovoljno da učenik u jesen dođe na nastavu u školu u koju je upisan. Osnovne škole trebaju, kao i do sada, informirati učenike i roditelje o postupku upisa, brinuti o točnosti podataka u e-Matici, izdati učenicima elektroničke identitete te omogućiti pristup računalima učenicima koji ga nemaju. (Maša JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter