Održivo urbano planiranje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U jedinom našem dizajnerskom hotelu Lone, u subotu je poceo dvodnevni simpozij Proto-Eko-Logika Arhipelag Istra, ciji su kustosi Alisa Andrasek i Bruno Juricic. Simpozij je pod pokroviteljstvom Maistre, Istarske županije i Grada Rovinja ugostio 180 arhitekata i dizajnera iz citavog svijeta, kojima svoja iskustva prenose svjetski poznati i priznati arhitekti, teoreticari i predavaci.

Medu njima su dvije najpriznatije licnosti iz svjetske arhitekture, umjetnosti i filozofije Patrick Schumacher (Zaha Hadid Architects) i Sanford Kwinter (Harvard University), potom Francoise Roche, Sylvia Lavin, Enric Ruiz-Geli, Reza Negrasteni i Srecko Horvat te mnogi uspješni arhitekti i urbanisti s renomiranih sveucilišta.

Cilj simpozija je uvodenje novih ideja u arhitektonski dizajn i uvodenje novih generacija arhitekta i urbanista u strateško planiranje. Takav nacin planiranja pruža nove kreativne i prakticne modele razvoja, karakterizirane inovativnim mogucnostima izgradnje uz povecanu osjetljivost za lokalne vremenske uvjete, prilagodbu za bogate morfologije zatecenih geografskih znacajki, kreativno umrežavanje lokalne kulturne i gospodarske proizvodnje, poput autohtonog maslinarstva i tradicionalnih zanata te ubrizgavanje "smart" novih tehnologija koje vec mijenjaju lokalne prakse, poput razvoja vinarstva u Istri.

Simpozij ce ponuditi nove smjernice održivog razvoja u prostornom planiranju, arhitekturi i upravljanju resursima u specificnim uvjetima istarske obale, prostorne i prirodne ekologije raštrkanih ljudskih naselja. Misija mu je dugorocno podizanje svijesti o važnosti održivosti i ekološki integriranom razvoju u urbanom planiranju i arhitekturi, a jedan od ciljeva promicanje pristupa participacijskog dizajna medu strucnjacima na podrucju arhitekture i urbanizma u privatnom sektoru te na razini lokalne i regionalne vlasti.

Vizija razvoja Istre i jadranske te mediteranske obale ukljucuje i osnivanje mediteranskog centra za arhitekturu i urbane strategije koji bi se financirao iz EU-fondova. Rijec je o instituciji s kojom Istra i Hrvatska više ne bi bile uvoznice trendova, vec izvoznice dobrih ideja, trenda, urbanizma, održivog razvoja, koegzistencije covjeka i prirode.

Takvi nizovi novih strategija dizajna za lokalni razvoj, koji obuhvacaju potencijale bogate i raznolike ekologije, mogu biti odgovor na povecanu svijest i zahtjev buducih turistickih tržišta umornih od monopolistickih i opcenitih pristupa te ponuditi nove modele održivog razvoja za lokalne zajednice unutar kozmosa zvanog Istra. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter